VIRUS NAPADA I PSIHU: 6 saveta za zaštitu mentalnog zdravlja u jeku korone

Autor: Republika

Lifestyle

15.03.2020

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija koronavirusa napravila je totalnu pometnju širom sveta i promenila način razmišljanja kod velikog dela njegove populacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog ozbiljnosti situacije, mentalno zdravlje ljudi može biti veoma ugroženo. 

Ovim povodom, CNN je objavio nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da održite mentalni balans i ostanete hladnih glava.

Ograničite izvore informacija

Kao što je već rečeno, internetom putuje mnogo lažnih informacija o pandemiji koronavirusa u Srbiji i svetu pa je dobro pronaći nekoliko pouzdanih izvora.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", kao i Ministarstvo zdravlja Srbije, redovno javlja informacije o krizi, dok o svetskoj situaciji redovno izveštava Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Malo pesme kad je teško! Posted by Republika on Saturday, March 14, 2020

Navedite svoje strahove

Ponekad je korisno sesti i razmisliti kakva vas pretnja konkretno muči. Recimo, mnoge zabrinjava finansijska situacija zbog koronavirusa, pogotovo one koji ne mogu da rade od kuće. Imate li ušteđevinu ili neki drugi izvor prihoda osim posla?

- Planiranje za borbu sa strahovima će smanjiti osećaj straha - napominje CNN.

Ne mislite samo o sebi

Preterano razmišljanje o vlastitoj životnoj situaciji može pokrenuti anksioznost pa treba shvatiti da postoje oni koji se puno više izlažu opasnosti, poput doktora i medicinskih radnika koji pomažu obolelima. 

Potražite pomoć, ali mudro

Korisno je razgovarati s nekim o onome što se događa u svetu, planiranju budućnosti u ovakvo vreme krize, ali na miran i racionalan način bez širenja panike. Opcija profesionalnog psihijatra je takođe korisna.

Obratite pažnju na svoje potrebe

Dovoljno sna, ispravna prehrana te fizička aktivnost će zaštititi i vaše mentalno zdravlje. 

Ne brinite se što se brinete

Strah i briga u ovakvim trenucima krize je normalna i nemojte sebi zamerati ako imate takve osećaje. Ključ je razumeti svoje osećaje i staviti ih u ispravan kontekst kako vas oni ne bi sprečili da živite što zdravije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading