Zlatna pravila za jačanje imuniteta: Evo kako da pripremite svoje telo za odbranu od virusa

Autor:

Lifestyle

15.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jak imunitet je prva i najbolja linija odbrane od napada virusa i respiratornih infekcija. Da bi se izgradili jaki odbrambeni mehanizmi organizma potrebno je promenit način života, više spavati i jesti više povrća i voća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Spavanje

Istraživanja su pokazala da kvalitetan san u trajanju od otprilike 7 sati značajno doprinosi jačanju imuniteta odraslih osoba. Odgovarajuća količina sna zavisi i od  starosti osobe. Tako deca koja idu u vrtić, odnosno od treće do pete godine, trebala bi u proseku spavati od 10 do 13 sati dnevno; deca koja idu u osnovnu školu od 9 do 11 sati; a srednjoškolci i odrasli od 7 do 9 sati. Neispavanost izaziva umor, dekoncentraciju i podiže nivo stresa, zbog čega je telo prinuđeno da traži dodatnu energiju koja se uglavnom uzima iz slatkiša i gaziranih napitaka što dodatno slabi imunitet.

Zdrava ishrana

Konzumiranje zdravih i uravnoteženih obroka najbolji je način da ojačate imunitet. Jedite hranu koja je u "sezoni" i koja je proizvredena u vašem podneblju jer ona sadrži više vitamina i minerala, a i bolje odgovara organizmu. Povećajte unos svežeg voća i povrća bogatih vitaminom C, koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta, kao i vlaknima koja se nalaze u celovitim žitaricama. Takođe, uzimajte i probiotike koji se nalaze u fermentisanim mlečnim proizvodima kao što su jogurt ili kefir.

Smanjiti unos šećera

Prerađena hrana koja je puna šećera zaustavlja delovanje belih krvnih zrnaca što veoma nepovoljno utiče na imuni sistem. Istovremeno, izbegavajte i konzumiranje gaziranih koja sadrže previše šećera koji vam nije potreban.

Pijte dosta vode

Količina vode koju treba da popijete tokom dana je oko 1,5 litar. Redovna hidratacija organizma doprinosi boljem radu svih organa i jačanju imunog sistema.

Izbegavajte alkohol

Alkoholna pića puna su masti koje jetra ne može da preradi što remeti funkciju imunog sistema. Dosadašnje studije su pokazale da prekomereno ispijanje alkoholnih pića vodi ka povećanoj osetljivosti na neke bolesti.

Fizička aktivnost

Istraživanja su dokazala da pola sata fizičke aktivnosti doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti gornjih disajnih puteva, što je važno u odbrani od respiratornih infekcija i koronavirusa. Šetnja, vožnja bicikla ili lagan džoging su najbolji način da ojačate svoj imunitet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading