VIM HOF METOD: Novakova tajna za jačanja tela i uma

Autor:

Lifestyle

05.03.2020

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupanje u ledenoj vodi, uz tehniku svesnog disanja, jača nas i pomaže da se lakše borimo sa svakodnevnim stresom, otkrio je najbolji srpski teniser.

RepublikaFoto: instagram.com/djokernole/
Novak je izdržao skoro dva minuta u hladnoj vodi

Kupanjem u ledenom potoku poboljšavate fizičko stanje! Najbolji teniser sveta Novak Đoković nedavno je na društvenim mrežama objavio posebnu metodu koja mu pomaže u pripremama za nastavak sezone. Đoković je na Instagramu objavio i video-snimak na kojem se vidi kako minut i 45 sekundi provodi u hladnom planinskom potoku.

NOVAK U PLANINSKOM POTOKU

Prvi reket sveta se na taj korak odlučio po instrukcijama ekstremnog sportiste Vima Hofa, obraćajući pažnju na vežbe disanja koje propisuje Holanđanin. U ovom poduhvatu je imao društvo, a želeo je da pokaže koliko može da izdrži ljudsko telo kada je um jak.

- Konstantin i ja smo preživeli i planinskom potoku 1,45 minuta. Sve je u načinu razmišljanja. Praktikovanje ovakvog kupanja izgleda ludo, znam, ali je veoma značajno za treniranje uma i tela. Kroz različite tehnike (poput disanja) možemo da se smirimo dovoljno da budemo u ekstremnim uslovima kakvi su ovi i lakše možemo da se borimo sa svakodnevnim stresom. Koristim Vimove metode i one su mi veoma korisne u životu. "Um iznad stvari, mozak iznad tela" - napisao je Đoković.

Hladna voda i hladan tuš inače imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama, pogotovo u Rusiji, jer se veruje da pružaju brojne zdravstvene koristi. I čuveni ruski specijalista prof. dr Sergej Bubnovskij za jačanje imuniteta preporučuje tapkanje stopalima u hladnoj vodi.

Izlaganje hladnoći na prvi pogled deluje jednostavno - kada se tuširamo, smenjujemo toplu i hladnu vodu, samo je važno da ovaj ciklus završimo hladnom vodom. Na taj način stimulišemo cirkulaciju i učimo naše telo da se bolje nosi sa promenama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fenomenalan septembarski seminar ????❄?? 4️⃣✔✔✔✔ #wimhofmethodserbia #wimhofmethod

A post shared by Wim Hof Method in Serbia (@wimhofmethodinserbia) on Sep 18, 2019 at 1:37am PDT

Veći nivo izlaganja hladnoj vodi jeste ulazak u led, koji se naziva Vim Hof metoda. Ovaj metod je utvrdio sam Vim Hof, koji je istrenirao svoje telo da bude potopljeno u ledu dva sata i 16 minuta, a da mu se telesne funkcije ne promene. Ujedno je i postavio Ginisov rekord. Sa metodama Vima Hofa uskoro će imati priliku da se upozna i šira javnost u Srbiji tokom seminara koji će biti održan 28. i 29. marta na sportskoj akademiji Senjak u Beogradu.

- Vim Hof metoda se sastoji iz dve celine: svesno disanje - vežba od krugova disanja i izlaganje tela hladnoći. Ovaj metod se ne bi smeo primenjivati dok vozite, pre ili tokom plivanja i dok ste u pokretu - objašnjavaju iz Vim Hofove metode u Srbiji.

Kada je reč o izlaganju tela hladnoći, Vim ovaj deo procesa poredi sa dizanjem tegova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VIDIMO SE ?? ? 11. i 12. MAJ ? BEOGRAD ?? #wimhofmethodserbia #wimhofbreathing

A post shared by Wim Hof Method in Serbia (@wimhofmethodinserbia) on May 9, 2019 at 11:29pm PDT

- Počinjemo sa malim težinama i s vremenom podižemo opterećenje. Oko naših vena i arterija su mali mišići koji daju signale kada nam se kapilari skupljaju, a krv se ograničava na esencijalne organe. Ovaj proces je u principu automatska evolutivna mašina koja je spasavala živote našim precima tokom ledenog doba. Kada je hladno, krv se ograničava na mozak i trup, smanjujući cirkulaciju u periferiji - kažu oni.

TEHNIKA DISANJA

Što se tiče tehnike svesnog disanja, uči se lančano disanje usta-pluća-stomak i tako unazad. A svaka serija, kako je istaknuto, traje od tri do četiri minuta i ponavlja se najviše osam puta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wim Hof Method in Serbia (@wimhofmethodinserbia) on Feb 23, 2020 at 12:43am PST

- Vežbe disanja pre samog ulaska u vodu se rade da bi se snizio puls - objašnjavaju ovdašnji zastupnici i dodaju da u Vim Hof metodi mogu da učestvuju i deca.

- Oni poznaju svoja tela bolje nego što odrasli misle. Ali to ne bi trebalo da rade trudnice, srčani bolesnici i epileptičari. Istraživanje nisu pokazala da ima štetnih efekata, ali ipak iz predostrožnosti - kažu u Vim Hof Srbija i dodaju da su preporuke za primenu od tri do sedam dana sedmično.

Onima koji su ekstremno zimogrožljivi preporuka je da se polako pojačavaju, na primer, svakodnevnim pojačavanjem hladne vode pod tušem jer se telo s vremenom privikava.

Boravak u ledenoj vodi traje dva minuta, koliko je potrebno da telo pokupi sve prednosti metode, a da posle toga sledi zagrevanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading