OSLOBODITE SE RUŽNE NAVIKE NA VREME: Ako pušite, u riziku ste da obolite od ovih teških bolesti

Autor:

Lifestyle

01.03.2020

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upotreba cigareta u velikoj meri utiče na povećavanje rizika od razvoja mnogih bolesti, pa tako i na razvoj venskih oboljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Proširene vene predstavljaju najučestalije oboljenje krvnih sudova nogu, pa tako i veliki broj ljudi živi sa ovim problemom. Iako kod razvoja ove vrste bolesti genetika ima presudnu ulogu, ne treba zanemariti životne navike i savremeni način života, koji takođe doprinosi razvoju proširenih vena. Dugo stajanje i sedenje tokom dana mogu uticati na pojavu proširenih vena, dok su loša ishrana, fizička neaktivnost, gojaznost, konzumiranje cigareta i alkohola najčešći faktori rizika za pojavu ove bolesti - objasnio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

Budući da pušenje pogađa gotovo svaki organ u telu, ne čudi što može da ošteti i krvne sudove. Hemikalije u cigaretama imaju niz štetnih uticaja na krvne sudove generalno.

RepublikaFoto: Photo by Martin Brosy on Unsplash
Foto: Ilustracija

Nikotin, na primer, značajno povećava rizik od zgrušavanja krvi, dok druge hemikalije mogu uticati i ometati protok kiseonika. Kao rezultat, usporava se cirkulacija u celom telu i 50 odsto se povećava verovatnoća da dođe do pojave tromba.

- S obzirom na to da cigarete usporavaju i ograničavaju cirkulaciju, pojava varikoznih vena je uobičajena nuspojava konzumiranja duvanskih proizvoda. Međutim, bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava, pa ukoliko se na vreme ne eliminišu faktori rizika i ne pristupi adekvatnom hirurškom lečenju, pacijenti prolaze kroz različite faze bolesti, dok su tegobe sve ozbiljnije - dodao je dr Jocić.

Nikotin značajno povećava rizik od zgrušavanja krvi, dok druge hemikalije mogu uticati i ometati protok kiseonika

Istraživanja su pokazala da će žene koje imaju genetsku predispoziciju, a višegodišnji su pušači, nakon 45. godine života i prilikom ulaska u menopauzu sigurno razviti bolest proširenih vena.

Međutim, kod žena se javljaju i pridruženi simptomi u odnosu na muškarce pušače iste starosne dobi. Ti simptomi, osim povećanja telesne težine, uključuju bol, svrab, peckanje i promenu boje na mestu pojave proširenih vena, a u nekim slučajevima i venske ulceracije.

Pojava pridruženih simptoma nastaje kao posledica nedovoljnog protoka krvi i kiseonika u donjim ekstremitetima, što predstavlja direktnu posledicu upotrebe duvanskih proizvoda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading