OTROVNE reči koje NE treba izgovarati mužu, roditeljima, šefu... Zažalićete!

Autor:

Razonoda

01.03.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako od nas se barem jednom u životu susreo s neprijatnom situacijom i učinio nešto zbog čega se kasnije pokajao. Ponekad, reči koje izgovorimo ostavljaju "ožiljak" na drugim ljudima.

RepublikaFoto: www.pexels.com
Foto ilustracija

Kako biste održali svoje lične i profesionalne odnose srećnim i zdravim, ove reči bi trebalo da izbegavate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Šef

Nemojte misliti da ćete dobiti povišicu ili napredovanje ako govorite šefu stvari poput "to nije u mom opisu posla". Negativnost na poslu ne vodi nigde.

Zadatak koji je van vaše svakodnevne rutine mogao bi biti dragocena prilika da pokažete šefu svestranost u svojim veštinama. To čak može da znači da vam šef dovoljno veruje da vas uputi u nove izazove. Čak i izgovaranje stvari poput "ne, nemam vremena za to" može loše da se odrazi na vašu radnu etiku.

RepublikaFoto: pixabay.com

Odnos s detetom

Pravilo roditeljstva kojeg bi uvek trebalo da se pridržavate jeste da dete nikada ne upoređujete s drugim detetom. Govoreći svom detetu stvari poput: "zašto ne možeš više da budeš kao tvoja sestra?" samo će ih naterati da se osećaju nedostojno i sniziće njihovo samopoštovanje.

Poređenja nikome ne čine dobro, bez obzira na uzrast. Zatim, nemojte svaki put kada vaše dete ima problem i ne može nešto da reši samo, da kažete "ja ću ti pomoći". Naravno, možete da pomognete svom detetu, ali ne uvek za svaki problem. To može da ugrozi nezavisnost vašeg deteta, jer će uvek tražiti odgovore od drugih.

RepublikaFoto: pixabay.com

Partner

Nema ništa gore nego reći voljenoj osobi "ne verujem ti". Reči poput ovih zvuče optužujuće. Umesto toga ublažite svoj skepticizam frazama poput "mislim da mi nisi ispričao sve detalje priče".

Drugi izraz na NE listi uključuje "preteruješ" jer se vaš partner oseća kao da njihove emocije nisu kakve treba da budu. Svom partneru morate da pokažete da se pored vas može osećati sigurno i reći vam sve bez straha od predrasuda.

Sestra ili brat

Nikad ne bi trebalo da pitate brata ili sestru, "zašto se ponašaš toliko zaštitnički?" jer to zvuči neprijateljski i neželjeno. U prirodi je vaše sestre ili brata da vas štiti i pazi jer žele samo ono što je najbolje za vas. Trebalo bi da poštujete to što žele da vas odbrane od svega što smatraju da je loše za vas.

Roditelj

Reći nekome da ga mrzite je vrlo uvredljivo za roditelje, posebno zato što su oni dali za svoju decu i više nego što možete da zamislite ili da se setite. Važno je da zapamtite da su takve reči snažne i trebalo bi da ih izbegavate jer biste kasnije mogli da zažalite!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading