Kupili ste omiljeni džemper i na njemu su se stvorile grudvice? Evo kako možete očuvati vaš omiljeni komad odeće da traje što duže

Autor:

Lifestyle

07.02.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi vole da nose džempere, topli su, lepo pristaju i mogu lako da se kombinuju sa drugim odevnim predmetima. Ali, nevolja sa njima je u tome što se brzo nakon kupovine pojave grudvice i džemper izgleda staro i izlizano.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko primenite određene tehnike, džemper vam može trajati duži vremenski period kao nov.

 

Prilikom kupovine džempera prvo na šta treba da obratite pažnju je njegov sastav.


Uvek izaberite džemper koji ima gusto tkanje. Što je tkanje ređe, to će se pre stvoriti grudvice. Pogledajte džemper i malo ga protrljajte. Ako su dlačice vidljive dok je još u prodaji, možete pretpostaviti šta će se dogoditi kada ga budete nosili.

Pogledajte etiketu na kojoj piše sastav materijala i izbjegavajte džempere koji su napravljeni od različitih vlakana. Džemperi koji su napravljeni od kombinacije prirodnih i sintetičkih vlakana su najviše skloni stvaranju grudvica, a obavezno preskočite one koji su napravljeni od nešavine tri ili više različitih vlakana.

Prilikom nošenja džempera, nemojte istovremeno nositi ruksak ili torbu direktno na njemu, jer trenje izaziva kidanje vlakana, što dovodi do pojave grudvica na tim mjestima.

Kada je reč o održavanju, ako ne želite da vam se džemper deformiše, trebali biste ga ručno prati, u mlakoj vodi, koristeći blagi deterdžent za rublje. Pre pranja okrenite ga na unutrašnju stranu, a zatim ga potopite na 20 minuta.

Da bi ste očuvali džemper najbolje je prati ga ručno


Tokom pranja nemojte džemper previše gnječiti i trljati, jer to takođe dovodi do stvaranja grudvica, a može dovesti i do promene oblika. Isperite ga hladnom vodom, a zatim zamotajte u peškir koji će upiti veći deo vode (nemojte cediti, samo ga zarolajte).  Zatim ga ispravite i nemojte ga okačiti na žicu, jer će se tako rastegnuti. Najbolje ga je ravno položiti, između dva suva peškira i tako do kraja ocediti. Sušilica za veš je idealna za džempere, a ako je nemate, poslužit će i gusta žica za sušenje preko koje možete da položite džemper u ravan položaj.

Jedino džempere od akrila i veštačkih vlakana možete prati u mašini za veš. Najbolje je staviti ih u mrežice za pranje osetljivog veša, koristiti blagi deterdžent i namestiti pranje na najnižu temperaturu bez centrifuge.

Kidanje već stvorenih grudvica na džemperu stvoriće još veću štetu jer će se vlakna pokidati. Najbolje ih je ukoloniti makazama ili uređajima koji rade na baterije, a napravljeni su za tu namenu.


Što se tiče čuvanja, džempere treba držati na hladnom i prozračnom mestu, a tokom čuvanja u ormaru obavezno je da stavite lavandu ili neko drugo sredstvo protiv moljaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading