Prirodni sirup protiv kašlja: Recepti koji će oterati prehladu i preporoditi vaše telo

Autor:

Lifestyle

01.02.2020

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zimsko godišnje doba je period kada se javlja puno virusa. S obzirom na to da nas ovih dana prati sunčano vreme, postoje povoljni uslovi za razvoj mikroorganizama koji prenose bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci već upozoravaju da su domovi zdravlja puni dece koja imaju prehladu. Visoka temperatura i kašalj su najčešće pojave sa kojima se pacijenti javljaju, a koje bi trebalo na vreme da se saniraju kako se stvari ne bi zakomplikovale. U poslednje vreme sve se više govori o lekovima i sirupima koji dospevaju na "crne liste" supstanci koje loše utiču na ljudsko zdravlje, stoga je jedna od alternativa da sami napravite sirup koji će zaustaviti kašalj i sprečiti pogoršanje stanja.

Svi sirupi se prave od sastojaka koje svaka domaćica ima u kući, a sirupe mogu konzumirati i mala deca.

Sirup protiv kašlja

Recept broj 1

Potrebno:

- 1 limun (može i mandarina ili pomorandža).

- Med

- Maslinovo ulje (ili suncokretovo).

Priprema:

Iscedite ceo limun i izmerite koliko kašičica limunovog soka ste dobili. Koliko kašičica soka ste dobili, toliko stavite kašičica meda i maslinovog ulja. Dobro izmešajte da dobijete čvrstu masu. Sipajte u neku teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Pre upotrebe dobro promućkajte.

Poznato je da je limun pun vitamina C, med deluje antibakterijski, a ulje stvara zaštitu (filc) u grlu koji sprečava nadraživanje grla na kašalj, pa samim tim smanjuje napade kašlja i umiruje kašalj.
Pošto je 100 % prirodan možete ga uzimati u toku dana koliko god želite.

Recept br. 2

Kod suvog ili zrelog kašlja, za umirenje.

Potrebno:

- 200 g šećera

- 300 ml vode

- 6 lovorovih listića

- 7 prstohvata žalfije

- 1 kašika belog sleza

- 1 kašika kamilice

- 2 cm svežeg korena đumbira

- 1 šipka cimeta

Priprema:

Otopite šećer na niskoj temperaturi da dobije braonkastu boju. Dodajte vodu i mešajte dok se šećer potpuno ne istopi. Đumbir ogulite i dodajte ostale sastojke. Pustite da sve vri oko tri minuta.

Sklonite sa vatre i ocedite kad se ohladi kako biste dobili gust sirup. Sipajte ga u staklenu teglicu i držite u frižideru.

Preporučuje se da odrasli konzumiraju ovaj sirup po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno, a deca po jednu kafenu kašičicu nekoliko puta dnevno.

Recept broj 3

Potrebno:

- 1/2 l piva

- 150 g šećera

Priprema:

Šećer staviti u šerpu i istopiti ga na tihoj vatri, pa kad šećer dobije karamel boju sipati pivo i kuvati na tihoj vatri dok god se ne dobije gusti sirup. Može se dodati nekolika lista domaće nane (kuvati oko sat vremena).

Sirup ohladiti i sipati u teglicu i piti 3 x dnevno po 1 kašiku.

Sirup za iskašljavanje

Čaj od crnog luka za iskašljavanje tj. izbacivanje produktivnog kašlja ima vrlo prijatan miris i ukus.

Potrebno:

- 1 srednja glavica crnog ili crvenog luka sa ljuskom

- 2 supene kašike šećera od trske. Umesto šećera trske može da se koristi i obična beli šećer, mada je šećer od trske bogatiji mineralima.

- 6 dl vode

- med, najbolje bagremov

Priprema:

Staviti dve kašike šećer da se lagano tope. Očistiti luk tako što ćete samo skinuti oba vrha i sačuvati što više ljuske, pa ga preseći na pola.

Kad se šećer otopio varjaču postavite tako da dodiruje šećer i u momentu kad sipate vodu odignite malo varjaču i tako voda neće prskati na sve strane. Odmah ubacite luk i pustite da voda provri. Pustite da vri 3 -4 minuta. Ostavite ga 10 – 15 minuta da se prohladi. Sipati u šolje i dodati med, jer će se samo u prohlađenom čaju sačuvati svi korisni elementi meda.

Ukoliko ne volite da pijete lekove i industrijski spravljene sirupe, ovi narodni recepti mogu biti prava zamena. Pripremljeni od prirodnih sastojaka, ovi sirupi ne samo da će zaustaviti kašalj već će doprineti zdravlju čitavom organizmu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading