Otkrijte kamenac dok ne ošteti bubrege: Ovo su simptomi koji ukazuju na bolest

Autor: novosti.rs

Lifestyle

28.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bubrežni kamenac izbacuje se putem urina, ali ponekad se javlja i na mestima iz kojih je izbacivanje vrlo teško. Veći komadi mogu da blokiraju put urina, dok su bolovi prema pojedinim istraživanjima jači od porođajnih.

RepublikaFoto: Photo by rawpixel on Unsplash

Ipak, postoje slučajevi stvaranja bubrežnog kamenca koji ne izazivaju tipične smetnje, već skrivene simptome, sve dok ne dođe do infekcije ili ometanja funkcije bubrega.

Krvarenje

Kamen stvara oštećenja na tkivu koje ga okružuje, pa je krvarenje neminovna pojava. Nekada je potpuno očigledno, ali najčešće se otkriva tek analizom urina. Mokraća može biti potpuno crvena ili tamnosmeđe boje.

Temperatura

Jedan od simptoma bubrežnog kamenca je temperatura. To se često dešava kada je u njegovoj blizini nastala infekcija ili kada kamen blokira put mokraće. Kada antibiotici nisu od velike pomoći pristupa se ultrazvučnoj metodi razbijanja kamena.

Bol u kukovima

Može da se oseća u leđima, u kukovima ili preponama. Bubrežni kamenac kod muškaraca izaziva bolove u testisima ili na vrhu polnog organa. Bol se javlja u naletima, traje oko jedan minut, a zatim dolazi do smirivanja.

Osećaj peckanja

Ako osećate nelagodu pri mokrenju, to može biti jedan od simptoma bubrežnog kamenca. Bol se najčešće oseća kada se kamen nađe u mokraćnom kanalu i krene ka bešici. Ponekad je bol simptom infekcije mokraćnih puteva, ali svakako bi trebalo proveriti bubrege.

Često mokrenje

Kamen iritira zidove bešike koja se usled nadražaja grči, zbog čega se javlja potreba za mokrenjem. Simptom se pojavljuje u zavisnosti od mesta gde se kamen nalazi. Ako se kamen formirao u blizini bešike, osoba će imati stalnu potrebu za odlaskom u toalet.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading