U vinu je istina, ali i nešto mnogo važnije od toga: Evo zašto treba da ga pijete

Autor:

Lifestyle

25.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrave životne navike i ishrana nekim osobama često pada teško jer se smatra da u tom režimu treba u potpunosti izbegavati alkohol. Međutim, najnovije naučno istraživanje sa prestižnog Univerziteta u SAD pokazuje da konzumacija alkohola, naročito vina, produžava ljudski vek.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktor San Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu, vodio je istraživački projekat u kojem su učestvovali naučni radnici iz Čikaga, Švajcarske, Holandije i Kine. Ovaj ogroman poduhvat obuhvatio je istraživanje 112.000 ispitanika iz dve poznate ankete o zdravlju žena i muškaraca u proteklih 34 godine. Podaci koji su uzeti iz ovih upitnika odnose se na faktore rizika koji dovode do dijabetsa, karidiovaskularnih oboljenja i raka.

Rezulatati ovog istraživanja pokazali su vezu između uzimanja alkohola i smanjenog rizika od dobijanja nekih od pomenutih bolesti. Takođe, ista studija je pokazala da umereno ispijanje alkoholnih pića može produžiti ljudski vek.

- Umereno uzimanje alkoholnih pića smanjuje rizik od razvijanja srčanih oboljenja, dijabetesa, a takođe može doprineti i unapređenju kognitivnih funkcija - kaže doktor Ki San, profesor koji je učestvovao u ovom istraživanju.

Ono što je istaživačima posebno bilo interesantno tokom ove studije, jeste da alkoholna pića doprinose uvećanju "dobrog" holesterola HDL. 

 

- Potpuno je ispravno reći da je HDL dobar holeseterol i da umereno uzimanje alkoholnih pića povišava nivo u telu - ističe doktor Ki.

Rezultati istraživanja definitvno su pokazali vezu između uzimanja alkoholnih pića, smanjenog rizika od oboljenja i dužine života. Ali, ono što istraživači posebno isitiču, jeste da uz druge zdrave životne navike, kao što su ishrana, vežbanje, izbegavanje pušenja, alkohol daje svoj pozitivan uticaj. Drugi problem koji se javlja kod ovog istraživanja jeste: šta je to umereno ispijanje alkoholnih pića?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Svetska zdravstvena organizacija smatra da se pod umerenim ispijanjem alkohola podrazumeva jedno piće dnevno za žene, a dva za muškarce. Ali, postoje i drugačija mišljenja. Erik Rim, profesor na univerzitetu Harvard, takođe učesnik u ovom projektu, smatra da konzumiranje alkohola tri do pet dana u nedelji, ili svaki drugi dan, doprinosi pozitivnom dejstvu na organizam.

 

Svakako je da u alkoholu ne treba preterivati, ali niti ga potpuno izbegavati. Ovakve studije pokazuju da je sasvim u redu, a čak i zdravo, u društvu se opustiti uz dobru čašu vina, kao i da zdrave životne navike ne znače i kraj zabavnom provodu. Inače, istraživači su naglasili da je vino jedno od najzdravijih alkoholnih pića za razliku od piva (sadrži previše ugljenih hidrata), ili žestokih pića (koja imaju previše alkohola u sebi).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading