MAME POGLEDAJTE OVO: Naučnici otkrili jednostavan trik da se vaše dete hrani zdravije

Autor:

Lifestyle

15.01.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povrće na stolu često ume da napravi haos u kući. Roditeljima je već poznato da deca često izbegavaju da jedu zdravu hranu, voće, povrće, i da zbog toga dolazi do ozbiljne rasprave, a neretko i svađe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zato što su zdrave navike u ishrani veoma važne za rast i razvoj deteta, naučnici su posvetili ozbiljnu pažnju ovom problemu. 

Studija koja je objavljena u uglednom medicinskom časopisu "Journal of Nutrition Education and Behavior", otkrila je trik kojim možete da se poslužite kako bi vaše dete privoleli na zdrav način ishrane bez prisile i pretnji.

Istraživanje je ubuhvatilo 125 dece, starosti 10-12 godina, koji su gledali različiti video sadržaj. Jedna grupa je gledala kanal koji prikazuje kuvanje, pri čemu se koriste samo zdrave namirnice, dok je druga grupa posmatrala kanal gde su se u pripremi jela koristile nezdravi sastojci. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rezultati naučne studije su pokazali da deca koja gledaju video materijal gde se prikazuje zdrava hrana, čak 2,7 puta su sklonija da za obrok ili užinu izaberu neku zdraviju opciju od druge dece. Ove nalaze su potvrdile i neke države koje su uveli obavezu da deca u školama gledaju video materijal sa pripremom zdrave hrane. U Holandiji je kreiran dečiji kanal na kome se emituju ovakvi sadržaji, a još zanimljivije je to, da u osnovnim školama u ovoj državi, postoji obaveza da deca gledaju emisije barem 10 minuta dnevno.

Naučnici koji su sproveli istraživanje zaključuju da je vizuelni efekat kod dece toliko jak da preko njega može da se utiče na njihovo ponašanje, izbore i preferencije.

Mame, kada pazite svoju decu, vodite računa o tome šta posmatraju na televiziji ili ekranu nekog uređaja. Nije neobično da deca danas radije žele da jedu picu, hamburger ili sendviče, koji su prepuni kalorija štenih po organizam. Možda je to samo uticaj televizije koja vrlo često prikazuje ovu vrstu hrane kao poželjnu. Zato kada god imate vremena, pustite emisiju gde se pripremaju zdravi obroci od voća i povrća, i ponudite mu da pojede nešto slično. Ovo je najbolji način da svoje dete zaštite od štetnog uticaja brze hrane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading