Oprez! Brzo mršavljenje ozbiljno ugrožava zdravlje

Autor:

Lifestyle

17.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želja za brzim mršavljenjem može dovesti do srčanih bolesti, osteoporoze ili gubitka mišićne mase, ali i ozbiljno ugroziti zdravlje, upozorava ruski nutricionista Aleksandar Majašnikov. Između pet trenutno najpopularnijih planova ishrane na koje lekari upozoravaju našla se i Dukanova dijeta, koju je popularizovala Kejt Midlton.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Većina ljudi nije u potpunosti zadovoljna svojim fizičkim izgledom, najčešće upravo kilažom. Potreba za mršavljenjem najčešće dolazi iz sveta mode, koji diktira ne samo način oblačenja, nego i standarde lepote. Zbog toga se sve veći broj ljudi, pogotovo žena, odlučuje za dijete koje često nisu prilagođene načinu života i potrebama organizma, samo zarad skidanja viška kilograma, kojeg ponekad i nema.

Kada su u pitanju rigorozne dijete koje omogućavaju da veliki broj kilograma nestane za veoma kratak vremenski period, veoma lako može doći i do nuspojava, koje mogu biti veoma štetne za organizam.

Iako je širom sveta odavno iz mode izašla mršavost, kod nas je to i dalje ideal lepote i željeni izgled. Uzak struk i što manje kilograma je nešto čemu se i dalje teži, što dovodi do sve većeg broja slučajeva ozbiljno narušenog zdravlja, baš zbog želje da se bude u trendu.

Postoje dijete koje prepisuju stručnjaci, a koje se individualno prepisuju svakoj osobi u odnosu na potrebe i mogućnosti njenog organizma i sa opravdanim razlogom. Postoje one koje se primenjuju zarad održanja ili vraćanja zdravlja na poželjan nivo, zbog čega se određene namirnice izbegavaju, dok se neke druge konzumiraju u većoj količini.

Međutim, one dijete koje se primenjuju samo sa ciljem gubljenja kilograma, i to što brže moguće, najčešće su veoma štetne, a najpre zbog toga što uključuju i izgladnjivanje, a ne samo izbegavanje određenih namirnica. Na ovaj način može doći do nedostatka proteina u organizmu, koji počinju "sami sebe da jedu". Tada dolazi i do pada imuniteta, zbog čega organizam ne može da se izbori ni sa čim, pa je veća opasnost od različitih bolesti.

Ishrana u velikoj meri utiče i na to kakva će nam krv biti, koliko ćemo imati eritrocita, a i na naše mentalne procese, raspoloženje...

POREMEĆAJ SISTEMA ZA VARENJE

- Dijete koje se temelje na tečnoj hrani su vrlo opasne jer mogu dovesti do poremećaja sistema za varenje. Čak se i ljudima koji imaju dijareju tečna hrana preporučuje samo dan, dva - ističe nutricionista Aleksandar Majašnikov. Stručnjaci takođe preporučuju oprez kod svih dijeta koje se oslanjaju na neki "čudotvorni" čaj, napitak ili tablete:

Kada su u pitanju rigorozne dijete, veoma lako može doći i do srčanih bolesti, osteoporoze ili gubitka mišićne mase i ozbiljnog ugrožavanja zdravlja

- Takvi dodaci ishrani samo su pomoć kod mršavljenja. Ti preparati mogu biti korisni, ali se nipošto ne treba oslanjati samo na njih. Ako čovek ne promeni prehrambene navike i ne počne da vežba, neće biti ni rezultata - kaže ovaj ruski nutricionista i dodaje:

- Oprez je takođe preporučljiv nakon što se na nekoj dijeti izgubi deset ili više odsto ukupne telesne težine. Brzo mršavljenje nije dobro jer cilj je izgubiti masnoće, a ne mišiće i vodu, što se zapravo događa - objašnjava on.

Oni koji ipak žele da drže dijetu, ali da pritom sačuvaju i zdravlje, trebalo bi za pomoć da se obrate stručnim licima ili da redovno unose namirnice kao što su sveže voće, povrće, orašasti plodovi i velike količine vode.

Posledice štetne dijete na organizam

Mozak

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mozgu su za funkcionisanje potrebni ugljeni hidrati, a bez njih se pojavljuju teškoće u koncentraciji. Nužni su mu i vitamini grupe B, kao i omega-3 masne kiseline.

Srce

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog izgladnjivanja se stvara neravnoteža minerala. Glavni uzrok smrti kod anoreksičara je srčani udar. Srcu štete i dijete s previše masti.

Jetra

U jetri se razgrađuju belančevine, a ako ih ima previše, one će se pretvarati u amonijak, koji jetra mora naknadno da razgradi, što je dodatno opterećuje.

Bubrezi

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako potraje duže od tri meseca, dijeta s mnogo belančevina će oštetiti bubrege jer se ti organi ne mogu rešiti štetnih otpadnih materija tokom takve ishrane.

Organizam

Restriktivne dijete utiču na nivo hormona, zbog čega kod žena može izostati menstruacija. Pojavljuje se osećaj iscrpljenosti i povećava rizik od osteoporoze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading