Pet moćnih saveznika za ekspresni detoks: Ovo su najbolji čajevi za čišćenje organizma posle praznika!

Autor: Republika

Lifestyle

09.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako biste povratili energiju i elan, priuštite sebi šolju ili dve čaja od koprive, maslačka, gujine trave, čička ili korijandera. Koju god biljku odabrali, vaš organizam će uživati u oporavku...

Posle praznika i raznoraznih đakonija i bogate trpeze osećate se naduto i umorno, nedostaje vam energija ili vas možda muče stalne hormonske oscilacije?

Ako imate ove simptome, vaše telo je verovatno zasićeno toksinima, te je vreme je za prirodni detoks. Kako biste povratili energiju i elan, priuštite sebi šolju ili dve čaja moćne petorke: koprive, maslačka, gujine trave, čička i korijandera. Koju god biljku odabrali, vaš organizam će uživati u oporavku.

MOĆNI ČAJEVI ZA DETOKS ORGANIZMA

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kopriva

Kopriva se u srednjem veku koristila kao prirodni diuretik, kao i za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Danas se primenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, uvećane prostate, povreda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata i kožnih tegoba poput ekcema.

Kopriva podstiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sistema, koji je izuzetno važan za detoksikaciju. S obzirom na to da uklanja toksine iz organizma, odličan je tonik za vašu kožu, a budući da ima blago energetsko dejstvo, čaj od koprive najbolje je piti ujutro za maksimalni učinak.

Priprema čaja: Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena koprive preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Maslačak

Maslačak je mnogo više od običnog poljskog cveta. Za detoks možete koristiti cvet, listove i koren maslačka. Ova biljka podiže i nivo enzima zaslužnih za čišćenje organizma. Njeni intenzivno žuti cvetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima, koji deluju kao čistači jetre, a uz to regenerišu vaše ćelije.

Priprema čaja: Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa pet minuta i ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.

Ukoliko pripremate čaj od lista maslačka, prelijte kašičicu čaja sa 200 ml ključale vode. Sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju čaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koren čička

Koren čička se stotinama godina koristio kao čistač krvi, a osim toga je i prava riznica nutrijenata. Spomenimo samo neke: folna kiselina, magnezijum i vitamini C i E. Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji pomaže izbacivanje toksina iz vašeg organizma kroz urin.

Koren čička sadrži i poliacetilen, koji ima snažna protivgljivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primenjuje se i u lečenju akni jer podstiče cirkulaciju i čisti epiderm. Ovaj koren odlično regeneriše i čisti jetru i stimuliše njen rad. Uz to podstiče probavu i na taj način vas oslobađa štetnih materija.

Priprema čaja: U 250 ml vode stavite 2 kašike sušenog korena čička, pa stavite da provri. Ostavite poklopljeno 5-10 minuta, pa procedite i popijte. Ovaj čaj možete piti 2-3 puta na dan, uvek sveže pripremljen.

RepublikaFoto: pixabay.com
Korijander

Korijander

Ova biljka ima intenzivan ukus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminijuma i kadmijuma. Korijander deluje tako što za sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminiše iz organizma.

Ova biljka odlično čisti kožu i smanjuje oksidativni stres, a ima antiseptička, protivgljivična i antioksidativna svojstva. Vrlo je delotvorna kod probavnih tegoba i stimuliše rad gušterače.

Priprema čaja: Metalni filter za čaj napunite svežim ili sušenim lišćem korijandera, pa stavite u šolju. Prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji desetak minuta. Čaj nije namenjen trudnicama.
Ukoliko pripremate čaj od semena korijandera, kašičicu čaja prelijte šoljom (200 ml) ključale vode, ostavite da stoji 10-15 minuta i procedite. Pijte dva puta dnevno po jednu šolju čaja između obroka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Gujina trava ili sikavica

Gujina trava

Gujina trava (jedna vrsta čička) smatra se pravom zaštitnicom jetre, te se najviše upotrebljava za detoks i lečenje ovog važnog organa. Zahvaljujući sastojku silimarinu, regeneriše ćelije jetre i smanjuje oštećenja nastala zbog veće količine lekova, pesticida iz hrane, zagađenja iz vazduha, toksina i teških metala.

Gujina trava takođe stimuliše proizvodnju žuči, što je čini idealnom za dobru probavu.

Priprema čaja: Pola kašičice čaja od semena gujine trave preliti sa 2 dl hladne vode, pa poklopljeno zagrevati do ključanja i ostaviti da stoji 30 minuta. Čaj procediti i popiti pre ručka, a proceđene semenke pogrickati uz čaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading