Da li ste čuli za VERTIKALNU DIJETU? Ceo svet je poludeo za njom - evo koja su pravila obog režima ishrane!

Autor: Republika

Lifestyle

28.12.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dovoljno je da neka poznata ličnost "provali" dijetu i da ona dobije armiju ljubitelja širom sveta. Nakon keto-dijete, mesne dijete, Pegan dijete, u popularnost se vinula vertikalna dijeta, za kojom su naročito poludeli bodibilderi i sportisti.

RepublikaFoto: Photo by rawpixel.com from Pexels
Foto: Ilustracija

Šta je zapravo vertikalna dijeta?

- Vertikalna dijeta je nutritivni okvir baziran na učinku. Utemeljena je na visoko bioraspoloživim mikronutrijentima koji podržavaju strukturu lako probavljivih makrohranjivih sastojaka, koji se mogu posebno prilagoditi potrebama vašeg tela - kaže osnivač ovog načina ishrane, bodibilder Stan Eferding.

Kod ove dijete je karakteristično konzumiranje ograničenog broja namirnica koje su hranjive i lako probavljive. Na taj način ćete ojačati i biti sposobni za napornije vežbanje.

Dok dijeta govori o makronutrijentima (proteinima, ugljeno hidratima i mastima), pažnja je usmerena na mikronutrijentima (to su vitamini, minerali i antioksidansi).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

A zašto je poznata kao vertikalna dijeta?

Zamislite obrnuto slovo T. Na dnu (temelj) imate hranjive sastojke - mleko (za one koji ga podnose),  spanać i šargarepe, jaja, losos i krompir.

Ove namirnice nisu uključene u ishranu da bi dopunile kalorije, već ih treba jesti u malim količinama jer su bogate hranjivim sastojcima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Umesto toga, glavni izvor kalorija dolazi iz vertikalnog dela T-oblika - posebno od crvenog mesa (po mogućnosti odrezak, ali i jagnjetina) i beli pirinač. To znači da treba povećavati količinu pirinča ("vertikalno") kako dani prolaze.

- Nije reč o "velikim količinama, već o zadovoljavanju vaših proteinskih potreba biftekom umesto piletinom i ribom, koje nisu preterano hranljive - kaže Eferding. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na jelovniku treba da se nađu i pšenica, integralni pirinač, pasulj i povrće poput karfiola i šparoga.

Da li je ova dijeta zdrava?

Ishrana se bazira na namirnicama bogatim hranjivim materijama i ne izbacuje nijednu veću grupu proizvoda.

Eferding takođe, tvrdi da ona nije "ograničavanje ili gladovanje", što je uvek dobro.

Detalji ishrane malo su nejasni (što znači da morate kupiti program od 100 dolara da biste tačno videli što se nalazi na meniju), a prema Kristin Kirkpatrik, dijetetičarki i savetnici stranice Lose It!, ova dijeta previše je ograničena.

- Izgleda da vertikalna dijeta sadrži veliku količinu proteina i povrća, ali je zapravo vrlo restriktivna kada su u pitanju namirnice bogate hranjivim materijama i vlaknima, poput integralnog pirinča, pasulja zeljastog povrća - kaže ona.

Iako se ovaj plan može prilagoditi za povremene postove i ljubitelje Paleo dijete, on definitivno nije prilagođen vegetarijancima ili veganima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading