Pazite kako se ponašate sa decom kada počne zemljotres

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

06.12.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedoci smo strašne tragedije koja je pogodila Albaniju usled razornog zemljotresa koji je mnoge uhvatio na spavanju, pa je veoma važno da znamo kako da se ponašamo u slučaju zemljotresa. Pogotovo ako u kući imamo i decu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ukoliko osetite da je zemljotres počeo, vaša reakcija mora da bude prilagođena mestu na kom se nalazite, jer saveti za bezbednost nisu isti za one koji su se za vreme zemljotresa našli na ulici, u kući ili zgradi. Ukoliko ste u kući ili zgradi, najbolje bi bilo da u toku potresa ostanete unutra i poštujete četiri koraka neophodna za vašu bezbednost i bezbednost vaše dece:

bez panike nađite svoju decu;

spustite se na pod;
pronađite zaklon (npr. sto);
držite se jednom rukom za zaklon.

Pri potresu pokušajte da smirite decu i recite im da će potres još samo malo trajati jer većina zemljotresa ne traje duže od jednog minuta. Nikako nemojte pokušavati da istrčite iz zgrade na ulicu, jer se većina ljudi povredi na stepenicama ili u liftu (u koji nikako ne biste smeli da ulazite) u želji da izađu napolje.


Udaljite decu i sebe od prozora, vrata, ramova za slike i lustera. S prizemlja ili prvog sprata zgrade/kuće možete izaći na ulicu, ali unapred morate imati plan gde ćete boraviti za vreme zemljotresa. Bitno je da, ukoliko izađete, budete na čistini, udaljeni od kablova ili eventualnog rušenja kuće ili zgrade, piše Bebac.com. Terasa nije mesto na kom bi trebalo da boravite tokom zemljotresa.
Foto: Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Ukoliko ste se sa detetom našli na ulici za vreme zemljotresa, zaštitite svoju i detetovu glavu. Ako je dete u kolicima, spustite tendu kolica, potom obratite pažnju na svoju okolinu. Ukoliko ste u blizini zgrade, ulične rasvete, strujnih kablova, odmah pronađite mesto na kome biste mogli da se sakrijete ili čak čistinu, poput parka, gde biste bili sigurni.

Ukoliko zemljotres nije bio velike jačine, te je vaš dom ostao netaknut, ipak bi trebalo da isključite sve izvore struje zbog eventualnog požara, jer tokom zemljotresa dolazi do raznih oštećenja. Takođe isključite plin i vodu.

Objasnite deci da je moguće da će se uključiti alarmi od automobila i da je to sve u redu, kao i da će sve brzo prestati. Napomenite deci da je vrlo moguće još jedno podrhtavanje tla, jer nakon zemljotresa uglavnom slede slabija podrhtavanja tla. Čak i tada bi trebalo sakriti se, jer baš u tim situacijama može doći do dodatne štete na već oštećenim građevinama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading