Roditelji koji su u mladosti pušili marihuanu, imaće velike probleme sa svojom decom

Autor:

Lifestyle

26.11.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rezultatima novog istraživanja, deca čiji su roditelji koristili marihuanu imaju dva i po puta veću verovatnoću da puše, piju i konzumiraju drogu kad porastu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje objavljeno u žurnalu JAMA Network Open obuhvatilo je 24.900 parova i njihovih potomaka. Među potomcima bili su tinejdžeri i oni do 30 godina.

- Upotreba marihuane od strane roditelja u prošlosti bila je povezana sa povećanim rizikom od upotrebe marihuane, duvana i alkohola kod njihovog potomstva. - rekla je dr Berta Meders.

Raste zabrinutost i od zdravstvenih posledica marihuane, posebno među tinejdžerima.

- Rana inicijacija je povezana sa višom stopom zavisnosti, oslabljenim kognitivnim pamćenjem, pretkliničkim ili kliničkim simptomima psihoze, šizofrenije, depresije, suicidnosti i smanjenim obrazovnim postignućima i statusom zaposlenja.

Štaviše, ona upozorava da deca bivših konzumenata marihuane imaju čak 2,5 veću šansu da razviju bolest zavisnosti zbog čega je rana edukacija gotovo neophodna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vojo

27.11.2019 15:32

Kakva glupost.

Živojin

27.11.2019 16:18

A "ispitivanje" sprovela farmacija.