OVO NE GOVORITE DECI: Reči koje uništavaju život

Autor:

Lifestyle

24.09.2017

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pazite šta govorite svojoj deci jer se vaše reči mogu urezati duboko u njihovu svest i sprečiti ih da budu srećni. Takođe, ako ste često ljuti i hladni prema njima, oni će biti takvi prema vama kada odrastu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pazite šta pričate deci

Dok smo deca, ne razmišljamo o našim roditeljima kao o običnim ljudima. U njima vidimo podršku, zaštitnike, naše čuvare, autoritet i nekog ko je uvek tu da reši sve što mi ne možemo. Sve što roditelji rade, kao i način na koji to rade postaje važan deo psihe svakog deteta. Roditeljski glas postaje unutrašnji glas deteta, on im govori šta je ispravno, a šta pogrešno. Ako ste često ljuti i hladni prema vašoj deci, ona će biti ista takva prema vama kada odrastu. Pazite šta govorite svojoj deci. Oni su ti koji će biti tu da se brinu o vama kad više ne možete brinuti o sebi. Volite svoju decu, ohrabrite ih da čine dobre stvari i nemojte ih sputavati ovim rečima:

Prestani da plačeš odmah!

Čak i ako ne postoji razlog za suze, ne bi trebalo da se ponašate tako da se dete oseća neprijatno zbog plakanja. Deca ne mogu da kontrolišu emocije, zato im dozvolite da ispolje osećanja ma kako to bilo. Ako detetu govorite da prestane sa plakanjem, ono će misliti da plakanje nije normalno ponašanje, odnosno smatraće da nije u redu da imaju emocije, a kasnije godinama će ih potiskivati. Na primer, kažite detetu da je plakanje sasvim prihvatljivo ponašanje, ali da bi nakon toga trebalo da shvate gde su pogrešili.

 

Razočaran sam u tebe

Kada vaše dete uradi nešto pogrešno, pomozite mu da pronađe pravi put, nemojte da dozvolite da se oseća razočarano ili kao vaše razočaranje. Na primer, pokušajte da razgovarate sa detetom o tome šta je krenulo naopako.

To nije dovoljno

Govoreći detetu da mu nešto fali i da sve što radi nije dovoljno, utiče na njega, potresa ga i boli. Tako u detetu raste osećaj da nije dovoljno dobro tokom čitavog života. Podstaknite dete i pomozite mu da se trudi više da bi dostiglo ciljeve koje ono želi.

Velika deca se ne plaše

Ovim rečima nikako nećete zaštititi dete. Deca se plaše i to je normalno, a time što ćete im reći da se ne plaše ništa ne postižete. Svako od nas se ponekad uplaši, zato učite decu da se suoče sa strahom, a ne da beže od njega. Kažite im da je strah sasvim prirodan i da se svi plaše, ali da ćete naći rešenje za njega.

 

Ti si beskoristan

Ovo je nešto što nikada ne bi trebalo da kažete svom detetu! Ukoliko to uradite, zapitajte se da li ste uopšte dostojni uloge roditelja. Vi ste osoba čije odobrenje deca najviše traže i, shodno tome, ne bi trebalo da se plaše onoga šta vi mislite o njima. Ako kažete deci da su bezvredna i beskorisna, uznemirićete ih, a oni će kasnije kroz odrastanje tražiti potvrde i odobrenja od svakog na koga naiđu. Pokušajte da ovu nepotrebnu reč zamenite na primer sledećim: "Niko nije savršen, uradićeš to bolje sledeći put".

Nisi dobro dete

Svi pravimo greške, što ne znači da smo loši ljudi. Umesto da kažete detetu da je loše i nije dobro, pitajte ga šta je loše uradilo. Nikada ne bi trebalo da dovedete dete u situaciju da se oseća kao loš čovek samo zbog pogrešnih postupaka i sitnih nezgoda koje vama smetaju.

Sve činim za tebe

Deca nisu birala da budu rođena, deca su isključivo vaš izbor. Zato bi trebalo da radite sve za njihovo dobro, a nikako da budete njihovi neprijatelji radeći nešto što će im naškoditi. Dakle, prirodno je da ćete uvek biti tu i činiti sve za njihovo dobro, pa je van svake pameti da im to nabijate na nos. Decu ne gledajte kao problem na kome treba raditi, već kao nešto o čemu bi trebalo da brinete i vodite računa.

 

Debeo/la si

Ukoliko imate gojazno dete, ono već zna da to jeste, ne treba vi da ga dodatno ponižavate i spuštate. Deca koja imaju problem sa viškom kilograma svakog dana u školi, parku ili vrtiću susreću se sa gomilom dece čiji ih komentari vređaju i omalovažavaju. Potrudite se da dete makar kod kuće oseti sigurnost i pomozite mu da reši problem. Na primer, možete da mu kažete kako ste rešili da promenite ishranu, ali ne možete sami, pa mu predložite da se uključi u zdrav način ishrane zajedno sa vama. Nasuprot tome, ukoliko mu stalno govorite kako nikada neće smršati, dete će u kasnijim godinama imati poremećaj u ishrani i iskrivljenu sliku o sebi i svom telu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading