10 razloga zbog kojih menstrualni ciklus može da vam kasni a da nije trudnoća

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

30.09.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod kašnjenjem menstruacije podrazumeva se pet ili više dana od dana kad ste je očekivali, a uzroci mogu da budu brojni, od prekomernog vežbanja, mršavljenja, do policističnih jajnika Iako menstruaciju često prate grčevi, nadimanje, promene raspoloženja i talasi vreline, još je veći problem kada ona kasni ili potpuno izostane, a niste trudni niti to planirate. Tad treba tragati za uzrokom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Infekcije 

Uzrok, između ostalog, može da bude infekcija materice ili jajnika koja nije lečena na vreme, pa "preraste" u upalu.

2. Policistični jajnici

Jedan od mogućih uzroka su i jedna ili više cista na jajnicima, što otežava ovulaciju i može da bude uzrok neplodnosti, pa je važno da se s lečenjem započne što pre.

3. Miomi na materici

Iako će češće izazvati obilna i dugotrajnija krvarenja, i miomi na maternici mogu da poremete ciklus i dovedu do neredovne menstruacije.

4. Loša ishrana

Nekvalitetna ishrana, siromašna belančevinama i vitaminima može da dovede do toga da telo blokira ciklus, štedeći energiju i zalihe krvi. 

5. Prekomerno vežbanje i naglo mršavljenje

Oboje dovodi do smanjenja telesne masnoće, što uzrokuje pad nivoa hormona leptina i estrogena u telu, što može da dovede do izostanka ciklusa. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Veliki stres

Veliki stres poput razvoda ili smrti voljene osobe, može da poremeti hormonalnu ravnotežu i dovede do kašnjenja ciklusa.

7. Bolesti štitne žlezde i neke druge bolesti

I bolesti štitne žlezde, bilo da je reč o hipo ili hipertireozi, mogu da utiču na promenu nivoa hormona u telu, a time i do izostanka menstruacije.  Jedan od mogućih uzroka je i Hušingova bolest, loša kontrola dijabetesa, prerano zatajenje jajnika, kao i urođena nadbubrežna hiperplazija (stanje koje ograničava proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlezdi).

8. Preuranjena menopauza

Kod žena mlađih od 40 godina moguća je i preuranjena menopauza, koju često prate znojenje i vaginalna suvoća. 

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

9. Pobačaj 

Ukoliko menstruacija kasni, a kasnije se pojavi, uz obilno krvarenje, mogući uzrok može da bude i pobačaj. 

10. Neki lekovi

Na to pre svega mogu da utiču lekovi koji se koriste protiv zgrušnjavanja krvi, kao i oni koji imaju takvo dejstvo, poput Aspirina, Warfarina, pa čak i lekova na bazi ibuprofena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading