Pažljivo sa kontaktnim sočivima: Ova greška može da vas KOŠTA VIDA!

Autor: stil.kurir.rs

Lifestyle

29.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontaktna sočiva su efikasan način za korekciju vida i odlična zamena za naočare. Ukoliko o njima ne brinete na pravi način, mogu dovesti do ozbiljnih povreda očiju i infekcija.

RepublikaFoto: Photo by Hubble on Unsplash

Ona zahtevaju visok nivo higijene, savetuje se temeljno pranje i sočiva, ali i ruku pre upotrebe. Oftalmolozi su striktno protiv spavanja sa sočivima. Kažu da je čak i dremanje na kratko potencijalna opasnost. 

- Kiseonik iz vazduha je važan za zdravlje rožnjače. Moderno dizajnirana meka sočiva omogućavaju dovoljan dotok kiseonika kroz sočivo, ali situacija je drugačija kada spavamo. Kada su oči zatvorene smanjuje se raspoloživi kiseonik i potencijalno možete da stvorite probleme na očima - kaže doktorka Nigel Best.

Spavanje sa kontaktnim sočivima povećava rizik od komplikacija, poput razvoja čira na rožnjači, što može da bude vrlo bolno.

- Iako ova pojava može da se izleči, postoji mogućnost dugoročnog oštećenja vida - upozorava ona.

Čir na oku je zapravo oštećenje rožnjače koje je izuzetno bolno. Brza intervencija smanjuje šansu za širenje problema. Ukoliko posumnjate na ovaj problem, najbolje je odmah se javiti lekaru, jer odaganje odlaska kod stručnog lica može da napravi veću komplikaciju.

Sočiva zahtevaju visok nivo odgovornosti i discipline. Čistite ih i odlažite u predviđeno mesto za njih. Ako zaspite sa njima ona će biti malo suvlja i teže ćete ih izvaditi.

Ako primetite crvenilo, bol ili smanjen vid ili ne možete da izvadite sočiva, potražite odmah savet lekara.

Sačekajte nekoliko minuta pre nego što pokušate da uklonite sočiva.

Po potrebi koristite kapi za sočiva, jer će ih one navlažiti što će omogućiti lakše uklanjanje.

Ukoliko ste zaspali sa sočivima, ujutru ih skinite i tog dana in ne nosite, kako biste mogli da proverite da li imate neku nelagodu u očima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading