Zbog ovoga žene koje žive u manjim gradovima i selima kasnije ulaze u menopauzu

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

29.09.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su otkrili da žene koje su okružene zelenilom prolaze kroz period menopauze oko 16 meseci kasnije nego žene koje žive u gradovima. Istraživanje je vodio tim sa Univerziteta Bergen u Norveškoj i ističu da je uzrok tome manji nivo stresa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Istraživanje je obuhvatilo oko 2.000 žena i bilo je prvo koje je ispitivalo uticaj zelenila i prirode na menopauzu. Ulazak u menopauzu ranije u životu povećava kod žena rizik od srčanih oboljenja i slabosti kostiju. Ovi rezultati dolaze brzo nakon otkrića da rad u noćnim smenama i zagađena okolina izazivaju ranu menopauzu.

Istraživanje je započeto 1990. godine i posmatrane su žene u periodu od 1999. i 2001. kao i od 2010. do 2013. godine, piše Dejli mejl (Daily Mail). Došli su do podatka da one koje žive u zdravijoj sredini ulaze u menopauzu sa 51,7 godina, dok one koje žive u prenaseljenim gradovima ulaze u menopauzu sa 50,3 godina.

Ovo objašnjavaju delovanjem hormona estradiola, koji je nizak kod žena koje su u menopauzi, i hormona stresa kortizola. Menopauza je period kada žena prestaje da oslobađa jajne ćelije iz jajniak i postaje neplodna. To se dešava između 45. i 55. godine života, a nuspojave su talasi vrućine, znojenje noću, suvoća vagine, nesanica, promene raspoloženja, anksioznost i smanjena želja za seksom.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading