Ovo je hrana koju žene posle 50. više ne treba da jedu!

Autor: Republika

Lifestyle

28.09.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve se žene sećaju doba kad su mogle da jedu keks ili sladoled gotovo u neograničenim količinama. Na žalost, nakon 50. godine stvari počinju da se menjaju.

RepublikaFoto: Photo by Sage Kirk on Unsplash

Srednje godine ne donosi samo prve sede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak estrogena i još puno drugih hormonalnih promena. Na šta se sve to skupa svodi? Žene vežbaju i vežbaju, ali kao da se ništa ne menja, šlauf oko struka uopšte se ne smanjuje.

"Sve umereno", stara je izreka koja ne može biti tačnija! S godinama je sve važnije zdravo jesti. Uz izreku koju smo spomenuli treba imati na umu još jednu - "vežbanje nikad ne može do kraja da izbriše greške koje pravimo za stolom".

Svetski instituti koji se bave starenjem svake godine donose vodiče za pametne srednje godine koji obavezno sadrže i preporuke kako i šta jesti.

Osnovno pravilo: jedite nutritivno bogate namirnice i obroke i sve radikalne promene u ishrani prođite s lekarom, da ne bi bilo iznenađenja. Recimo, žene koje su na statinima, lekovima protiv holesterola, ne smeju da jedu grejpfrut, koji je inače savršen izbor za sve ostale žene!

Fokus treba da bude na zdravim proteinima i povrću, a važno je u ishranu uvrstiti što više namirnica živih boja.

Nutricionisti savetuju da žene nakon 50. godine izbegavaju viršle, kobasice i slaninu, jer su slani i puni aditiva. Ove namirnice su masne i prerađene, pa su nutritivno manje vredne.

RepublikaFoto: pixabay.com

Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i industrijskih sastojaka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima. Čuvajte se i "uličnih" kokica jer se često peku na starom, lošem ulju i njime su prezasićene.

Ako volite smuti od voća, pravite ga same sa zaleđenim voćem, svežim zelenim povrćem poput bejbi spanaća, s prirodnim jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bademovim mlekom.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading