Ove navike vam mogu sprečiti začeće deteta

Autor:

Lifestyle

22.09.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više parova, bez obzira na godine, ima problem sa začećem. Ako se izuzmi zdravstveni problemi koji uzrokuju neplodnost kod jednog ili oba partnera, razlozi za problem sa začećem mogu biti različiti. Često uzrok nije moguće objasniti zdravstvenim problemima, a vreme koje je potrebno da bi došlo do začeća je potpuno individualno.

RepublikaFoto: Photo by Olliss on Unsplash
Foto: Ilustracija

Prim dr sc. med. Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista za sterilitet i fertilitet, kaže za Ruski lekar da se parovi često konsultuju s ginekologom u vezi sa njihovim fertilnim potencijalom.

- Većina parova ostvari trudnoću tokom prvih šest menstrualnih ciklusa uz pravoremene odnose. Šansa za spontanim začećem se smanjuje svakim sledećim "neuspešnim" menstrualnim ciklusom. Oko 80 odsto parova ostvari trudnoću u prvih šest meseci, dok je taj procenat nešto viši oko 85 odsto u prvih 12 meseci - objašnjava dr Stefanović iz Zemunske bolnice.

On ističe da je odluka oko konsultovanja stručnjaka i eventualnog ispitivanja individualna, a najčešća pitanja se odnose na godine starosti para.

Dokazano je da upotreba cigareta, posebno kod muškaraca, može dovesti do smanjenja fertilnosti, dok poremećaji telesne težine mogu doprineti infertilitetu zbog izostanka ovulacije

- Za spontano začeće potrebni su pravovremeni seksualni odnos unutar fertilnog perioda tokom menstrualnog ciklusa. Najveća verovatnoća da će do trudnoće i doći su odnosi na jedan do dva dana pred ovulaciju ili na dan ovulacije. Potrebno je imati adekvatnu učestalost odnosa, bar dva do tri puta nedeljno nakon prestanka menstrualnog krvarenja - objašnjava specijalista.

FAKTORI RIZIKA

Mnogi parovi odlažu stvaranje porodice dok se ne steknu, po njihovom mišljenju, potrebni uslovi: završetak fakulteta, dobar posao, rešeno stambeno pitanje... Prođu godine, pa kad par i reši da ima bebu, tada najčešće dolazi do problema.

- Odlaganje rađanja može smanjiti šansu za začeće i uglavnom je uslovljeno godinama majke, posebno posle 30. godine života. Imajući ovo u vidu, potrebno je dobro uskladiti profesionalne i porodične planove.

Umerena fizička aktivnosti kod žena može doprineti lakšem održavanju trudnoće

Potvrđeno da postoje određeni promenljivi faktori koji dovode do smanjenja fertilnosti ili mogu doprineti poboljšanju fertilnosti. Dokazano je da upotreba cigareta, posebno kod muškaraca, može dovesti do smanjenja fertilnosti. Kada su u pitanju žene, poremećaji telesne težine mogu doprineti infertilitetu zbog izostanka ovulacije (anovulatorni ciklusi). Kod gojaznih najčešće se u pozadini nalazi sindrom policističnih jajnika, a kod mršavih žena slab kalorijski unos, kao i preterana fizička aktivnost - kaže dr Stefanović i dodaje:

- Da bi se ovi problemi adekvatno rešili, ponekad je potreban i multidisplinarni pristup, u kom učestvuje više specijalnosti. Prihvatajući generalno zdrave principe života potrebno je ograničiti i prevelike unose kofeina i alkohola, posebno kod žena. Prisustvo stresa (sam proces dijagnostike i evaluacije infertiliteta je dovoljno stresan) takođe može doprineti smanjenju plodnosti. Prisustvo umerene fizičke aktivnosti kod žena može doprineti sveukupnom zdravom životu i kasnije lakšem održavanju trudnoće - kaže dr Stefanović i ističe da izuzetno intenzivna i jaka fizička aktivnost može negativno uticati na plodnost, te ih treba svesti na umerene ukoliko se planira trudnoća.

Zdrava ishrana i trudnoća

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne postoje naučni dokazi da određeni tip ishrane može da dovede do veće stope spontanih začeća, ali je svakako korisno pridržavati se zdravih navika u ishrani, a u cilju poboljšanja opšteg stanja oba partnera. Ipak, pojedini ruski stručnjaci preporučuju ishranu bogatu omega-3 kiselinama. Tu spada riba poput skuše, haringe, sardine ili lososa, namirnice koje sadrže zdrave masti, kao što su avokado, orah, semenke bundeve i seme lana. Tajna je u omega-3 masnim kiselinama, koje utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana, uključujući i jajnu ćeliju. Veruje se da topla hrana pospešuje plodnost, dok sirove namirnice otežavaju rad organa za varenje, pa je preporuka da se povrće kuva na pari.

Šta jesti ako želite bebu?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žene:

* Što više povrća pripremljenog na pari

* Sve vrste voća, osim sušenog

* Integralne žitarice (cerealije sa zrnima ovsa, raži i ječma, integralni pirinač, nikako sa pšenicom)

* Koštunjavo voće, semenke i ulja semenki, mleko biljnog porekla (sojino ili pirinčano)

* Voćne i biljne čajeve, mineralnu vodu

* Bela riba (bakalar, list, škarpina), belo meso (pileće i ćureće)

* Jaja, jogurt, med

Muškarci:

* Citrusi - sprečavaju zgrušavanje sperme, što može da dovede do problema da se spermatozoid izdvoji i oplodi jajnu ćeliju

* Kivi, kupine

* Crvena paprika, brokoli

* Brazilski orah - sadrži vitamin E, najvažniji antioksidans za membrane spermatozoida, a ujedno je bogat i selenom, koji je ključan za pravilnu formaciju spermatozoida

* Semenke bundeve - izvor cinka, koji se nalazi u semenoj tečnosti i plazmi, a tesno je povezan s gustinom i očuvanjem spermatozoida

PRIRODNI PREPARATI

RepublikaFoto: pixabay.com
Kopriva

Kopriva

Kopriva deluje kao lek protiv upala i poboljšava opšte stanje organizma. Kopriva je i dobar saveznik u ostajanju u drugom stanju, naročito u kombinaciji s nevenom, zelenim čajem i virkom. Provereno deluje kod mioma, upala i produženog krvarenja

Macina trava

Macina trava (očajnica) biljka je koja je u našim krajevima naročito popularna u lečenju neplodnosti i steriliteta. Kako se veruje, čaj od ove biljke posebno pomaže ženama kod tegoba, kao što su policistični jajnici i endometrioza. Ova biljka uticajem na polne hormone reguliše menstrualni ciklus i time direktno pomaže i u procesu začeća. Najčešće se konzumira kao čaj. Njeno pozitivno dejstvo se pojačava kada se uz nju doda i biljka zdravac. Važno je napomenuti da se čaj od macine trave, zbog dejstva na hormone, ne preporučuje u periodu trudnoće i dojenja.

Virak

Virak je cenjena lekovita biljka koju su posebno poštovali Stari Germani, koji su ovu biljku posvetili Frigi, boginji lepote i plodnosti. Prvi put virak se spominje 1485. u delu o lekovitom bilju, a od 16. veka je već bio naširoko poznat po lekovitom učinku. Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, gorke glikozide, fitosterine, salicilnu kiselinu, saponine, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući taninu gorkog je ukusa, a ima antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Pomaže u lečenju policističnih jajnika, uspostavlja hormonalni balans u organizmu žene i posredno pomaže kod bržeg i lakšeg začeća.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading