Riznica zdravlja: Ako jedete 12 šljiva dnevno ojačaćete kosti i zidove krvnih sudova, smanjiti loš holesterol...

Autor: novosti.rs

Lifestyle

03.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako svakog dana pojedete 12 šljiva, i tako dva meseca, znatno ćete spustiti nivo lošeg holesterola u krvi, tvrde naučnici. Pored toga, ojačaćete kosti i smanjiti rizik obolevanja od raka debelog creva.

RepublikaFoto: pixabay.com

Antioksidansi iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.

Šljiva obiluje i vlaknima i zato je nezaobilazan izbor u slučaju otežanog pražnjenja i zatvora. Dihidroksi-fenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.

Ima podataka koji ukazuju da 100 grama šljiva dnevno u periodu od tri meseca znatno poveća markere u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi i tako smanje rizik od dijabetesa tipa 2. One mogu, pokazala su istraživanja, da smanje i nivo triglicerida i glukoze u krvi, a za to je zaslužan lutein. Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na insulin, a pozitivno utiču i na insulinsku osetljivost.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šljive su bogate i bakrom. Ovaj mineral u ljudskom organizmu odgovoran je za stvaranje vezivnih proteina tkiva - kolagena i elastina. Stoga se može reći da je šljiva važna ne samo za jačanje kostiju, već i zidova krvnih sudova, mišićnih vlakana i kože.

U ovo doba godine šljivu bi trebalo jesti svežu jer sadrži vitamine C, B6, B2, B3, K, magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 miligrama na 100 grama kalijuma. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj mineral odgovoran je da ne dođe do zgušnjavanja trombocita, proces koji je uzrok za aterosklerozu i druge bolesti srca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading