GLINA LEČI PROŠIRENE VENE: Spas iz ruske narodne medicine

Lifestyle

17.09.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proširene vene ili varikoza rasprostranjeno su oboljenje i češće se javljaju kod žena usled uticaja hormona. Ipak, na pojavu ove bolesti najviše utiču genetska predispozicija, koja se odnosi na slabost venskog zida, i bavljenje zanimanjima koja podrazumevaju dugo stajanje ili sedenje na poslu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žene češe imaju proširene vene

Iako proširene vene mnogi smatraju estetskim problemom, one mogu ozbiljno da ugroze zdravlje i zato je važno lečiti ih na vreme.

OPUŠTANJE LASTIŠA

- Krvni sudovi, arterije i vene imaju svoju elastičnost. Kod vena je ona ograničena i kada se venski zid širi, a širi se kada su vene prepunjene, one ostaju u tom položaju - proširene. To je mehanički problem koji se ne može rešavati lekovima, već isključivo operacijom. Slikovito objašnjeno, to vam je kao kad se lastiš opusti i ne može da se vrati u prvobitno stanje - objašnjava hirurg Milena Jauković.

Oni koji stoje ili sede po ceo dan poput frizera, stomatologa, hirurga, a imaju i genetske predispozicije za varikozu, prvi su na udaru ove bolesti, ističe Jaukovićeva, jer im se krv koja treba da ide ka srcu zadržava u nogama.

- Venska krv je krv koja se vraća ka srcu. U tome joj pomažu mišići koji se grče prilikom hodanja. Kako se mišić grči, on tako potiskuje i krv ka srcu. Kod onih koji se ne kreću, uvek jedna količina krvi zaostaje, zbog čega i noge otiču, a vene se šire - priča Jauković.

Proširene vene se mogu manifestovati kao manje izražene ili vidno proširene izvijugane vene. U odmakloj fazi bolesti prati ih osećaj težine u nogama, oticanje, pojava ljubičastih fleka, istanjena koža u predelu članaka.

VAĐENJE VENA

- Tada je glavna površna vena, u koje se ostale površinske vene ulivaju, propala. To se proverava jednostavnim testom i pregledom kod lekara, a jedini vid lečenja je operacija. Glavna površinska vena se vadi, kao i sve njene propale grane, i bez nje pacijenti mogu sasvim normalno i komforno da nastave život - ističe Jaukovićeva.

Ona upozorava da, ako se i pored tegoba pacijenti ne jave lekaru, može doći do ozbiljnih komplikacija, do pojave duboke venske tromboze i rana koje mogu zahvatiti ceo obim potklenice i koje se teško leče.

Ruski narodni preparati za upaljene vene

  • Pelin s mlekom. Sveže listove i cvetne glave pelina pažljivo sameljite u prah. Kašiku smese sjedinite s istom količinom kiselog mleka, a zatim to pomešajte i nanesite u tankom sloju na gazu koju ćete staviti na delove gde su vam vene proširene. Lečenje traje tri-četiri dana, a ciklus se može ponoviti nakon nedelju dana.
  • Aplikacije od gline. Pokazalo se da prirodne supstance pomažu u slučaju varikoznog proširenja vena. Glinu (poslužiće i ona kozmetička) razblažite do gustine pavlake, a zatim njome namažite bolne vene. Kako se ne bi razlila, odozgo stavite gazu. Zatim na gazu nanesite nov sloj gline, nakon čega ide opet gaza, pa glina. Debljina čitavog sloja treba da bude centimetar i po. Umotajte to pamučnom tkaninom jer dobro upija vodu. Nakon toga treba da ležite dva-tri sata. Zatim skinite glinu i lezite da spavate, a nogu podignite na jastuk. Efekat ćete primetiti nakon treće procedure.
  • Medni oblozi. Tkaninu na koju ste naneli tanak sloj meda prislonite na obolelo mesto, a zatim odozgo stavite foliju i zavoj. Prvog dana oblogu držite dva-tri sata, drugog i trećeg dana četiri sata, a četvrtog celu noć.
  • Sok od trave ruse. Umočite tkaninu u sok trave ruse i stavite oblogu na venske čvoriće na tri-četiri sata. Tako radite sedam dana zaredom, a zatim sledi desetodnevna pauza i ponavljanje tretmana. Potrebno su ukupno tri ture.
  • Odvar od kore bele vrbe. Dve kašike usitnjene kore zalijte s dve šolje vruće vode, a zatim stavite da proključa i kuvajte 15-20 minuta na tihoj vatri. Ohladite do prihvatljive temperature. Ova 30-minutna kupka preporučuje se za tretman nogu (do kolena) u slučaju bolova izazvanih proširenim venama.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ceca

21.05.2019 18:41

profesor Dragic jedini iz srbije pokazuje u ruskim bolnicama kako se vene operisu laserski https://www.facebook.com/444201985666184/videos/2285104175084487/