Evo da li trudnice smeju da se sunčaju

Autor: bebac.com

Lifestyle

16.07.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pročitajte da li trudnice smeju da se sunčaju i koje mere predostrožnosti bi trebalo da preduzmu na plaži...

RepublikaFoto: Photo by Anthony Tran on Unsplash

Postoji čitava lista stvari koje trudnice ne bi trebalo da rade - da jedu sirovu ribu, puše, konzumiraju alkohol... 

U prva tri meseca trudnoće, ne bi trebalo previše da se naprežete i dobro bi bilo da se ne "pregrevate", dakle da izbegavate boravak napolju kad su velike vrućine. 

A šta je sa sunčanjem? 

Sunčanje nije toliko opasno. Možete da se sunčate pomalo, ujutru i kasno popodne. U međuvremenu, opuštajte se u hladovini. 

Ako ste u drugom stanju i putujete na more, trebalo bi da imate u vidu još jedno: koža je u trudnoći osetljivija, pa će vam biti potrebno mleko za sunčanje sa višim faktorom zaštite od onog koje uobičajeno koristite. 

Kod nekih trudnica može se javiti i prolazna hiperpigmentacija, tamnije "fleke" po koži, koje postaju uočljivije kad se koža izlaže suncu, što je još jedan razlog za oprez. 

Nije poznato kako tačno UV zraci deluju na bebu, ali ima studija koje su dokazale da izlaganje UV zračenju smanjuje efikasnost suplemenata koji sadrže folnu kiselinu, koja je važna za pravilan razvoj bebe. 

Dakle, ako čekate bebu, bilo bi mudro da ograničite vreme koje ćete provesti na suncu, naročito u ranoj trudnoći. Dvadesetak minuta u toku dana, uz sve mere zaštite - mleko za sunčanje, šešir... biće sasvim dovoljno ovog leta (najlepšeg u vašem životu).

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading