Ovo je najbolja ishrana za uspešnu vantelesnu oplodnju!

Autor: Republika

Lifestyle

08.06.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto i mediteranska ishrana šanse za uspešnu vantelesnu oplodnju uvećavaju i do tri puta, pokazala su svetska istraživanja, zbog čega lekari podsećaju parove koji nameravaju da na ovaj način ostvare potomstvo da je upravo ovo period godine u kome i sami mogu najviše da utiču na ostvarenje svoje želje da postanu roditelji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pacijenti dvostruko mogu da utiču na poboljšanje preduslova za uspešnu vantelesnu oplodnju, jer sa jedne strane mogu da eliminišu štetne faktore i navike poput stresa, pušenja i alkohola, dok će sa druge strane zdravim stilom života i posebnom ishranom značajno uticati na poboljšanje stanja samog organizma - podseća prof. dr Slobodan R. Radulović, stručnjak u oblasti reproduktivnog zdravlja.

Veliki značaj ishrane u procesu vantelesne oplodnje potvrdilo je i jedno od dosad najopsežnijih istraživanja sprovedenih na Harvardu, u kome je tokom više godina učestvovalo oko 18.000 parova. Promenom pet i više navika koje se tiču ishrane i vežbi, žene koje su imale problema sa ovulacijom, a koja je uzrok od 18 do 30 odsto steriliteta, smanjile su rizik od neplodnosti za čak 80 odsto, pokazalo je istraživanje.

Studija koje je obavljena u ženskoj bolnici u Liverpulu pokazala je da su u letnjem periodu šanse da se zatrudni u procesu vantelesne oplodnje trostruko veće jer su ženama u značajno manjoj meri, nego tokom zimskih meseci, potrebni lekovi koji podstiču ovulaciju. Uz to, lekari su otkrili da i hormon melatonin, koji utiče na san, ima uticaja i na to da plodnost žene bude veća tokom sunčanih meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading