U SUSRET 12. SRPSKOJ NEDELJI MODE: Organizatori spremili brojna iznenađenja za sve posetioce

Autor:

Lifestyle

02.05.2019

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvanaesto po redu izdanje "Serbia Fashion Weeka“ održaće se u Novom Sadu od 3. do 7. maja. Pored predstavljanja novih kolekcija najistaknutijih srpskih dizanera, predstojeću nacionalnu Nedelju mode obežiće i brojni gosti iz inostranstva.

RepublikaFoto: Promo
Prva tri dana revije će se održavati u Kongresnom centru Master Novsadskog sajma

Od domaćih imena predstaviće se Igor Todorović, Marija Šabić, Suzana Perić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Ivana Nikolić kao i mnogi drugi afirmisani, ali i mladi talentovani dizajneri. Kada je reč o gostima iz inostranstva, i ovoga puta srpskoj publici svoje nove modele prezentovaće umetnički direktor dva najveća Sajma mode u Evropi, u Parizu i Berlinu, oficijelni član Federacije visoke mode Francuske i potpredsednik "Serbia Fashion Weeka“ - Emerik Fransoa. Iz Grčke stiže Marios Karavasilis, a iz Holandije Carmichael Byfield. Prva tri dana revije će se održavati u Kongresnom centru Master Novsadskog sajma, dok se 6. i 7. maja ovaj modni festival seli u čarobni prostor dvorca Eđšeg. Dok su večernji časovi tradicionalno rezervisani za modne revije, u toku prepodneva na prigramu će biti seminarske aktivnosti, paneli i diskusije.

S obziron na to da je "Serbia Fashion Week“ izrastao u manifestaciju koja danas ima kredibilitet u modnim krugovima na globalnom nivou, u proletnjem izdanju akcenat će biti na saradnji sa inostranim manifestacijama i dizajnerima, a posebno sa tržištem Azije. Srpskoj publici predstaviće se dizajneri iz četiri centralnozijske države: Kazahstana, Azerbejdžana, Uzbekistana i Kirgistana.

RepublikaFoto: Promo

Kao najveća modna manifestacija i jedina licencirana Nedelja mode u našoj zemlji, „Serbia Fashion Week“ ima potpisan 31 ugovor o saradnji s nedeljama mode širom Evrope i Amerike. Međutim, do nedavno nismo bili dovoljno otvoreni prema centralnoj Aziji i Africi, pa mi je posebno zadovoljstvo što mogu da najavim da bi 13. izdanje Srpske nedelje mode trebalo da se prikaže u Kini u novembru. Ova godina označava globalizaciju "Serbia Fashion Weeka“. Potencirajući na kvalitetu, napravili smo brend u inostranstvu i vreme je da naša nacionalna Nedelja mode krene i u svet – kaže predsednica Nacionalne komore za modu i „Serbia Fashion Weeka“ Svetlana Horvat, i dodaje da tokom 12. po redu srpske Nedelje mode biti najavljen i početak realizacije velikog projekta „Retro inovation“, koji je SFW pokrenuo s partnerima iz Kine. O značaju ovoj projekta čiji cilj  je da se savremeno odevanje poveže s kulturnim nasleđem određene zemlje, njene tradicije i zanata, dovoljno govori činjenica da su ga podržale Valada Kine i Vlada Srbije. Narednih dana očekuje se potvrda dolaska na „Serbia Fashion Week“ predsednice i generalnog sekretara Federacije mode Kine i člana borda predsednika Federacije mode Azije, sa kojima će srpska Nedelja mode svečano potpisati protokol o saradnji. Srbija će za ovaj projekat biti sedište za celu Centralnu i Istočnu Evropu.

Ovo izdanje „Serbia Fashion Weeka“ zatvorićemo prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, koja će biti bazirana na tradiciji naše zemlje i kulturnom nasleđu. Tako ćemo svečano najaviti početak pomenutog projekta koji ćemo zajednički sa našim partnerima iz Azije raditi na trećim tržištima – kaže Svetlana Horvat, a potom najavljuje da će otvaranju 12. "Serbia Fashion Weeka“ prethoditi takmičenje „Mr. i Mrs. Bottle” koje u okviru projekta „Fashion and Wine” Nacionalna komora za modu Srbije organizuje zajedno sa Pokrajinskim sekreterijatom za privredu i turizam. Tim povodom raspisan je i konkurs za dizajn i stilizovanje vinske flaše u cilju povezivanja vinara i modnih stvaralaca, a najkreativnija rešenja koja stručni žiri odabere biće prikazana na „Serbia Fashion Weeku“. Deset autora koji prođu u finale, svoje kreacije za vinske flaše imaće priliku da predstave u okviru „Paris Fashion Weeka“ u okviru zvanične platforme „Defile a Paris” u septembru, koji je takođe jedan od novih velikih projekata globalizacije „Serbia Fashion Weeka“, o kome će u narednim mesecima tek da se govori.

RepublikaFoto: Promo

Ulaznice se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Gigs Tixa ili online putem sajta http://www.gigstix.com.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading