RUZMARIN I LAVANDA TERAJU KRVOPIJE: Zaštitite se od upornih krpelja potpuno prirodnim repelentima

Autor:

Lifestyle

14.04.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krpelji su se ranije pojavljivali u proleće, međutim, sada nema pravila. Zbog klimatskih promena i sve većih temperatura, ima ih već od marta, čim ode snežni pokrivač.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruzmarin je odličan u borbi protiv krpelja

Boravak u prirodi može da se pretvori u neprijatno iskustvo i to upravo zbog upornih parazita - krpelja, koji zaposednu travnate površine čim se povuče snežni prekrivač.

NAJVIŠE IH JE U ŠUMI

Kako za Ruski lekar objašnjava epidemiolog sa VMA dr Milena Krstić, krpelji se poslednjih godina pojavljuju i pred sam kraj zime, a ne kao ranije, kada ih je najviše bilo u maju i junu mesecu.

- Krpelji su se ranije pojavljivali u proleće, međutim, sada nema pravila. Zbog klimatskih promena i sve većih temperatura, ima ih već od marta. Čim ode snežni pokrivač, oni su tu. Zanimljivo je da smo u 2017. godini na VMA imali 1.600 pacijenata koji su došli zbog krpelja, a u prošloj 3.000 - navodi doktorka.

Ona ističe da ih najviše ima u šumama, gde su tereni neraščišćeni, zbog čega je potrebno preduzimati mehaničke mere, odnosno redovno košenje trave kako bi se broj krpelja smanjio, tj. redukovao.

SPECIFIČNI SIMPTOMI

- Krpelji su opasni samo ukoliko su zaraženi bakterijom borelijom burgdorferi, odnosno Lajmskom bolešću, a takvih kod nas ima oko 20 odsto. Zato je važno da se, ukoliko primetite krpelja na svojoj koži, u što kraćem roku javite lekaru, najbolje u roku od 24 sata - upozorava dr Krstić i objašnjava koji su to simptomi koji ukazuju na ubod ovog parazita.

- Glavni simptom Lajmske bolesti je vrlo specifičan, a to je crvenilo na koži koje se formira u koncentričnim krugovima. Takođe, javljaju se mučnina, glavobolja, malaksalost... i to je takozvani prvi stadijum bolesti. Ipak, dešava se da se simptomi uopšte ne pojave, pa osoba ne zna da je krpelj dospeo u kožu - ističe naša sagovornica.

Ukoliko se krpelj zadrži u organizmu do nekoliko nedelja, onda zahvata srce, može da ode na nervni sistem i dovodi do oticanja zglobova.

- U trećoj fazi, kada je ovaj parazit već nekoliko meseci u organizmu, dolazi do hroničnog zahvatanja organa, pa i do zapaljenja mozga i kome - upozorava epidemiolog.

RUSKI PRIRODNI REPELENTI OD KRPELJA

Komorač

Komorač je biljka koja odbija krpelje zbog svog mirisa. Zbog toga, kada krećete u prirodu, nosite sa sobom vrećicu sa korenom komorača. Stavite je u džep i gužvajte rukama tokom šetnje. Redovno mrvite koren ove biljke kako bi ispuštala što jače mirise i terala krpelje.

Ruzmarin

Sastojci:

  • šaka ruzmarina (suv ili svež)
  • kašika sirćeta
  • sprej bočica

Priprema: U litru kipuće vode sipajte šaku ruzmarina (može biti suv ili svež). Pokrijte i pustite da se ohladi. Procedite, dodajte kašiku sirćeta i promešajte. Sipajte u bocu sa prskalicom i držite u frižideru. Da biste se odbranili od krpelja, umesto ruzmarina, možete da stavite i timijan ili kameliju.

Hamamelis i lavanda

Sastojci:

  • 2 čaše vode
  • sušena lavanda
  • limun
  • bočica za sprej
  • 2 kašike ekstrakta hamamelisa

Priprema: Limun operite, pa isecite na kolutove. U šerpu dodajte sve sastojke, osim hamamelisa, i ostavite da se kuvaju oko pola sata. Nakon toga ćete dobiti smesu osvežavajućeg mirisa koju morate da procedite i ohladite. Dobijenu tikturu potom sipajte u sprej-bočicu i dodajte joj malo sušene lavande.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading