ANANASOM IZLEČITE KURJE OKO: Prirodnim sastojcima se rešite zadebljanja kože na stopalima

Autor:

Lifestyle

04.03.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj problem na nogama bi trebalo tretirati na vreme iako je skoro bezopasan jer, u slučaju da imate dijabetes, ispod žuljeva i kurjih očiju se mogu stvoriti duboki ulkusi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ananas vam može pomoći da se rešite problema

Kurje oko je tvrdo, upaljeno zadebljanje kože stopala koje se najčešće pojavljuje na peti i nožnim prstima. Kurje oči su neprijatne i često bolne, ali ih je moguće efikasno lečiti.

One su male i nalaze se na nožnim prstima, dok se žuljevi razvijaju većinom na tabanima. I kurje oči i žuljevi najčešće nastaju upravo zahvaljujući novim i neudobnim cipelama. Neki ljudi imaju znatno manje obložnog tkiva između kostiju i kože stopala. U tom slučaju se kurje oči i žuljevi znatno lakše razvijaju.

Kurje oko nije isto što i kalus. One su male, bolne na dodir i karakteriše ih uzdignuta kvržica u sredini. Kalusi su zadebljanja kože veće površine koja zbog pritiska nastaju na tabanima, kolenima ili dlanovima i mogu da budu bolni na dodir.

Gotovo kod svake osobe kurje oko na koži javlja se kao učestao problem. Retko uzrokuje poteškoće koje zahtevaju odlazak kod lekara. Kod muškaraca uzrokuju ipak nešto veće tegobe nego je to slučaj kod žena. Kurje oči su gotovo bezopasne, ali u slučaju da imate dijabetes, ispod žuljeva i kurjih očiju se mogu stvoriti duboki ulkusi.

Nastanak zadebljane kože na nogama je prirodni proces, ali abnormalnim hodanjem prilikom kojeg specifični delovi stopala trpe više, čemu u prilog ide i pogrešan odabir obuće, mogu se razviti deformacije i razna druga oboljenja. U časopisu Hygeia Public Health objavljena je i posebna studija u kojoj se govori o najčešćim bolestima stopala, prevenciji, ali i lečenju. U studiji se tvrdi da mali intenzitet trčanja nakon nekog vremena može uzrokovati hipertrofiju živih slojeva epidermisa i hiperkeratozu. Upravo zahvaljujući tim procesima dolazi do nastanka kalusa, ali i kurjeg oka.

Kurje oči se mogu pojaviti u dva različita oblika. Jedan je meki oblik, koji se pojavljuje između prstiju zbog trenja i znojenja kože. Tvrdi oblik kurjih očiju javlja se na tabanima i spoljašnjim delovima prstiju zbog mehaničkog pritiska tokom hodanja.

PRIRODNI LEKOVI PROTIV KURJEG OKA

ČUVARKUĆA

Foto: pixabay.com

Čuvarkuća je korisna biljka koja je jednostavna za uzgoj. Najčešće raste na stenama, zidovima ili krovovima. Pomoću čuvarkuće i jednog običnog flastera moguće je ukloniti kurje oči na sledeći način: otkinite komadić lista, dovoljan da prekrije željeno mesto. Oljuštite mu površinski sloj (kožica se lako guli) i taj komadić stavite na kurje oko ili žulj, pa ga fiksirajte flasterom. Tretman započnite odmah ujutro, a flaster nosite tokom celog dana. Postupak ponovite nekoliko dana i kurje oči će potpuno nestati.

SODA BIKARBONA

U lavor vode dodajte dve do tri kašičice sode bikarbone i nekoliko kapi limunovog soka uz uobičajenu kupku. Potopite noge do pola sata u tako pripremljenoj kupki. Istrljajte stopala sodom bikarbonom i peškirom. Namažite noge hidratantnom kremom i obucite čarape.
Takođe, od sode bikarbone i nekoliko kapi limuna možete da napravite gustu smesu. Namažite je na pogođeno područje stopala i učvrstite smesu zavojem ili čarapama. Ako ponavljate radnju nekoliko dana i držite smesu preko noći, kurje oči će ubrzo nestati.

RICINUSOVO ULJE

Lek za kurje oko je i ricinusovo ulje. Nakapajte malo ricinusovog ulja na kurje oko i lagano ga utrljajte. Ponavljate postupak sve dok ricinusovo ulje ne omekša kurje oko da ono samo ispadne. Kod zadebljane kože pomažu i maslinovo ili susamovo ulje.

SVEŽI ANANAS

Isecite komad svežeg ananasa i prislonite ga na kurje oko ili zadebljanu kožu. Pričvrstite ananas čistim zavojem i pustite da stoji preko noći. Ujutru skinite zavoj i ananas, namočite stopala u veoma toploj vodi i pokušajte da uklonite kurje oko. Ako je ananas delovao, kurje oko bi trebalo da uklonite sa lakoćom.

KUPKA OD HAJDUČKE TRAVE

Šoljicu lista hajdučke trave i jednu kašičicu soli stavite u tri litre ključale vode i odmah skinite sa vatre. Poklopite lonac i ostavite da se ohladi do prijatne temperature. Nakon toga, procedite tečnost i u nju potapajte stopala. Ponavljajte nekoliko puta dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading