Potražite na vreme pomoć urologa

Autor: Sponzorisani tekst

Lifestyle

01.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki drugi muškarac u svetu, zbog benignog uvećanja prostate, ima probleme sa mokrenjem. U Srbiji, čak dve trećine muškaraca i kada imaju tegobe sa mokrenjem dugo odlažu odlazak lekaru, pa mnogi prvu pomoć urologa dobiju tek u hitnoj službi, upozorava zdravstvena statistika.

Foto: Promo foto

Muška polna žlezda prostata, počinje polako da se uvećava od treće decenije života, a prve tegobe  se javljaju najčešće posle 50-te. Međutim, dugotrajno sedenje kao sastavni deo savremenog načina života, masna i začinjena hrana,  veće doze alkohola, sve to doprinosi da i mlađi muškarci  sve češće pate od  tegoba sa mokrenjem  kao posledicom benignog uvećanja prostate.

- Jedan od "tihih", skrivenih pratilaca "života prostate" su i blage upale prostate, prostatitisi, koji mogu povremeno, u periodima pogoršanja, da dovedu do pojave tegoba, uglavnom prolaznog karaktera. Zavisno od starosne dobi, upale prostate mogu biti i posledica seksualnog života, dok su u starijoj dobi  najčešće posledica dobroćudno ili benigno uvećane prostate. Raznolikost uticaja i formi u kojima prostata biva uzrok tegoba čine je jednim od najčešćih oboljenje muške populacije srednje i starije životne dobi - kaže dr Danijela Stanišić-Srdić, nadležna za razvoj urološke palete lekova u kompaniji Hemofarm i menadžer strateško poslovne jedinice za jugoistočnu Evropu.

Tegobe koje u početku stvara uvećana prostata  su posledica njenog pritiska na mokraćnu cev. Prostata okružuje mokraćnu cev i svojim uvećavanjem sužava i ometa eliminaciju mokraće iz mokraćne bešike. Zato se javlja otežano i učestalije mokrenje, bol pri mokrenju, nepotpuno pražnjenje bešike, a posebno je ometajuće učestalo noćno mokrenje.

- Ovi neugodni simptomi znatno utiču na kvalitet života. Učestalije mokrenje pojačava osećaj nelagodnosti i nesigurnosti, a noćno mokrenje remeti san pa se javljaju umor, nervoza, strah od pogoršanja tegoba.  Najvažnije je da svaki pacijent zna da tegobe neće prestati same od sebe  i da probleme ne prikriva već što pre potraži pomoć urologa. Jedan od glavnih zadataka savremene medicine je rano otkrivanje bolesti, kako bi se ona što uspešnije lečila. Ako se, međutim, smetnje ne leče, može doći i do ozbiljnih komplikacija  kao što je slabljenje funkcije bubrega, ili iznenadna i potpuna nemogućnost mokrenja kada se pomoć traži u hitnoj službi - upozorava dr Danijela Stanišić-Srdić.

Zdravstvena statistika u Srbiji pokazuje da čak dve trećine muškaraca dugo trpe i prikrivaju simptome benignog uvećanja prostate. Mnogi zato prvu pomoć urologa upravo traže u hitnoj službi, kada dođe do iznenadnog i potpunog prestanka mogućnosti mokrenja i kada se pacijent mora ambulantno, a ponekad i hirurški zbrinjavati i kada mu se hitno postavlja kateter.

- Zato nemojte čekati, već potražite pomoć urologa na vreme. Danas se bolest novim terapijama može uspešno držati pod kontrolom. Od 50-te godine,  svaki muškarac, čak i ako ne oseća tegobe, trebalo  bi jednom godišnje da obavi pregled kod urologa. U razvijenim zemljama, godišnji pregled prostate, obavezan je za svakog muškarca od 45-te godine života - podseća naša sagovornica.

 A kada su prisutne tegobe sa mokrenjem važno je obaviti nekoliko  pregleda kako bi se jasno utvrdilo da li je u pitanju dobroćudno uvećanje prostate ili možda rak prostate . Rak prostate je podmuklo oboljenje i jedini pokazatelj može da bude često i oteženo mokrenje slično kao kod benignog uvećanja prostate.

- Zato je neophodno da se pored pregleda ultrazvukom uradi i određivanje PSA (Prostata specifični antigen). PSA je poznat i kao tumor marker za prostatu, a samo urolog može dati pravilno tumačenje dobijenih vrednosti. Svetske preporuke upućuju na neophodnost prve analize u 45-oj godini života. Zavisno od početne vrednosti, ali i drugih faktora, naročito ukoliko je karcinom prostate postojao kod oca, strica, dede ili braće, urolog određuje u kojim će se intervalima PSA test ponavljati. Otkriven na vreme, rak prostate je izlečiv u čak 98% slučajeva. Zato brinite o svom zdravlju, kako biste živeli kvalitetno - poručuje dr Danijela Stanišić-Srdić iz Hemofarma.                                                              

                                                                                                                                         Aleksandra Gazivoda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading