ČEŠALJ I SIRĆE SKIDAJU VAŠKE: Kako najlakše prepoznati vaši i izboriti se s njima

Autor:

Lifestyle

10.02.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosu treba iščeljati nekoliko puta, čak i kada gnjide prestanu da ispadaju, jer se može desiti da se nađe neka uporna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Češalj i sirće će biti dovoljni za borbu protiv malih insekta u kosi

Bez obzira na to da li su kod kuće ili napolju, deca su uglavnom veoma blizu drugih mališana, a to omogućava vašima da se šire. Budući da deca u vrtiću i školi puno vremena provode u bliskom kontaktu, vaši su tada uobičajene i njihovo izbijanje se brzo širi celom grupom ili razredom. Ipak, velikih razloga za paniku nema. Srpski telegraf otkriva koliko često treba proveravati svoje dete i kako da se rešite problema ako do njega dođe.

KAKO SE REŠITI PROBLEMA?

Foto: pixabay.com

Vaši na glavi legu jajašca blizu temena jer je tu najtoplije. Nakon desetak dana jajašca se izlegu, a između 10 i 14 dana nakon toga nove vaši su zrele i spremne za polaganje novih jajašca. Zato je važno redovno proveravati decu i reagovati čim se primete simptomi.

- Obično se deca češu po kosi ili im izađe osip na vratu. Roditelji odmah treba da pogledaju glavu dece i provere da li ima gnjida. One liče na perut i zakačene su za dlaku. Ne skidaju se lako kada se prstom prevuče preko dlake. Ako se pronađu gnjide u kosi, to je znak da se tu nalaze i vaške, koje je teško uočiti jer se kreću - kaže za Srpski telegraf dermatolog Gorana Isailović. Ona savetuje roditelje da redovno proveravaju svoju decu.

- Dok su deca mala, roditelji se često maze sa njima. Svaki put bi trebalo da pogledaju da se možda nisu pojavile gnjide, čisto da budu sigurni. Ako u kosi dece nađu vaške, ne treba da paniče. Neka kosu operu šamponom protiv vašaka. Nakon toga specijalizovan češalj, koji se takođe može kupiti u apoteci, treba umočiti u mlako sirće, koje će pomoći u uklanjanju, i njime iščešljati kosu iznad belog čaršafa. Kosu treba iščeljati nekoliko puta, čak i kada gnjide prestanu da ispadaju, jer se može desiti da se nađe neka uporna. Žive vaške treba ubiti, čaršaf dobro istresti van stambenog prostora i oprati da bi bili sigurni da gnjide i vaške koje su ispale neće ponovo napraviti problem - objašnjava dermatolog.

NAJBOLJE JE KOD KUĆE

Deca koja u kosi imaju vaši mogu lako da ih prenesu drugima. Zbog toga bi najbolje bilo da ostanu kod kuće dok se problem ne reši.

- Dok se deca ne očiste od vašaka, roditelji bi trebalo da ih drže kod kuće. Vaspitači takođe moraju da vode računa o deci, u slučaju da roditelji ne primete. Ako primete gnjide ili vaške, moraju da zovu roditelje ili da dete vode kod medicinske sestre u ustanovi - kaže dr Isailović.

Uprkos popularnom verovanju, vaši se ne javljaju najčešće u predškolskom uzrastu.

- Iz mog iskustva, najčešće se vaši šire kod dece koja su u petom ili šestom razredu, jer tada imaju manje kontakta sa roditeljima u odnosu na raniji uzrast i teže je primetiti vaške u kosi. Zbog toga bi roditelji tada trebalo da obrate više pažnje - zaključuje dermatolog.

Potencijalna opasnost

Iako opasnosti od opasnih oboljenja nema, vaši mogu da naprave problem.

- Vaške se hrane na koži i u procesu tog hranjenja stvaraju jednu vrstu alergijske reakcije. Češe se kosa i mogu da se razviju infekcije. Može doći i do uvećanja limfnih žlezda na potiljku. Ipak, vaške nisu prenosioci bolesti, pa je rizik od pojave zaraze veoma mali - kaže dermatolog Gorana Isailović.

Vaši i gnjide - koja je razlika

Vaši i gnjide se često mešaju, ali nisu iste pojave. Vaši su sitni, sivosmeđi insekti bez krila koji rastu do veličine susamove semenke. Gnjide su prazne bele ljuskice jajeta koje ostanu kada se vaši izlegu. Iako izgledaju kao perut, gnjide se čvrsto drže na korenu kose i teško ih je ukloniti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading