RUSI OTKRILI NOVI STOMATOLOŠKI METOD: Otkrivaju kvar i na "zdravim" zubima

Autor:

Lifestyle

14.01.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi metod za otkrivanje skrivenih mikropukotina i naslaga patogene mikroflore na površini zubne gleđi, pomoću lasera i nanočestica osmislili su naučnici iz Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta MIFI i Instituta za opštu fiziku "A. M. Prohorov" iz Moskve.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čai i naizgled zdravi zubi mogu biti kvarni

Rana dijagnostika karijesa i mikropukotina na zubnoj gleđi krajnje je važna za sprečavanje zubnih oboljenja. Ruski fizičari predlažu da se stanje zuba prati metodom laserski indukovane fluorescentne dijagnostike. Zubi se obrađuju specijalnom smesom, a potom se osvetljavaju laserom.

- Eksperimenti su vođeni uz korišćenje laserskog elektronskog spektroanalizatora i video-fluorescentnog sistema. U smesu za prethodnu obradu zuba ulazi jedinjenje ftaolocijanin-aluminijuma (nAIPc) u vidu nanočestica s preparatom protelan MST-350 - objašnjava profesor Viktor Loščenov.

Foto: pixabay.com

Ranije su istraživanja uticaja nAIPc na površinu zubne gleđi pokazala da je njegova fluorescentnost malog intenziteta, što je, prema mišljenju naučnika, povezano sa slabom aktivizacijom površinskih molekula nAIPc u patogenoj mikroflori.

Zbog toga su pokušali da povećaju osetljivost nanočestica na mikrofloru uvođenjem dodatnih komponenti. Merenje uticaja jedinjenja (koloid nAIPc s protelan MST-35 i dodatne komponente) na zubnu gleđ pokazalo je da se visokointenzivna fluorescentnost pojavljuje u mikropukotinama gleđi tri minuta nakon nanošenja jedinjenja na zube (ranije je to bilo kroz 30 minuta). To je objašnjeno prethodnom aktivizacijom nAIPc surfaktanta prilikom dodira s patogenom mikroflorom.

Statistička analiza rezultata objavljenih u Laser fiziks leters pokazala je da postoji znatna razlika u pregledu obrađenih zuba u poređenju s onima iz kontrolne grupe. Kako tvrde autori rada, metod bi mogao da bude veoma koristan u stomatologiji za otkrivanje mikropukotina u "zdravim" zubima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading