10 TRENDOVA ŠETNIH PO ZDRAVLJE: I kravata može da bude opasna!

Autor:

Lifestyle

12.08.2017

15:20 >> 17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokazano je da čak 73 odsto problema sa leđima kod žena prouzrokovano odećom, obućom i aksesoarima koje nose. Vrlo je moguće da mnoge stvari iz vašeg ormara nisu tako bezopasne kao što deluju. Srpski telegraf otkriva 10 stvari koje većina koristi svakodnevno, a da nije svesna koliko mogu da štete zdravlju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zdravlje strada zbog lepote

1. Uske pantalone

Zbog efekta kompresije iliti velikog pritiska, ove popularne pantalone su pretnja po zdravlje. Mogu da prouzrokuju probleme poput loše cirkulacije, raširenih vena, pa čak i usporeno varenje. Takođe, uske pantalone mogu da izazovu trnjenje i bol u butinama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kad su pantalone pretesne, može da se uspori cirkulacija krvi

2. Visoke štikle

Žene imaju čak četiri puta više problema sa stopalima od muškaraca, pokazalo je istraživanje. Bolovi u zglobovima, osteoartritis, oštećenje nerava, žuljevi, uganuće zgloba… samo su neki od problema koje stvara obuća sa visokom potpeticom. Dakle, što su štikle veće i nagib stopala oštriji, to gore po stopalo. Pokušajte da ograničite vreme koje provodite ovakvoj obući, a ukoliko planirate duže da hodate, obujte udobniju cipelu/patiku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Potrudite se da ne provodite mnogo vremena u obući s visokom potpeticom

3. Tanga gaće

Ukoliko često nosite tanga gaće, trebalo bi da znate da ovaj komad veša može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme intimne regije poput vaginalne infekcije, hemoroida, iritacije… Pokušajte da ih ne nosite često, posebno leti, a ukoliko se ipak odlučite za njih, neka budu 100 odsto pamučne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Možda je seksi, ali je i opano po zdravlje ako se često nosi

4. Teške minđuše i ogrlice

Gotovo 20 odsto pirsinga na ušima razvije bakterijsku infekciju. Takođe, ako je procedura izvedena na pogrešan način, moguće je da se infekcija raširi i čak ugrozi život čoveku. Nošenje velikih i teških minđuša često deformiše ušnu školjku, a taj problem je moguće rešiti samo plastičnom operacijom.

Ista stvar je i sa ogrlicama. Teški komadi mogu da izazovu bolove u vratu, pa čak i kontrakture koje se teško leče.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vrati i ušna školjka ne mogu da izdrže preveliki teret. Zato umreno s nakitom..

6. Kravate

Žene nisu jedine kada je u pitanju šteta po zdravlje od garderobe koju nose. Istraživanje je pokazalo da čak 67 odsto muškaraca nosi majice sa otvorom za glavu koji je manji od njihovog vrata. Posledica nošenja uskih majica i kravata su loša cirkulacija, povećanje očnog pritiska, glavobolja, ograničena pokretljivost vrata, kao i povećana napetost u mišićima ramena i leđa.

RepublikaFoto: pixabay.com
I muško zdravlje može da bude žrtva mode

6. Neodgovarajući  brushalteri

Grudnjaci pogrešne veličine mogu da izazovu brojne probleme kao što su bol u leđima, ramenima i kičmi. Zato je bitno da probate brushalter pre nego što ga kupite, trebalo bi da možete da proturite dva prska iza leđa, kada je zakopčan na prvu/najkraću kopču. Ako imate velike grudi, izbegavajte modele sa tankim bretelama. Ukoliko imate manje grudi, pobrinite se da metalne korpe ne oštete vašu kožu.

 

 

 

7. Japanke

Uprkos tome što je reč o neizostavnoj obući za plažu/leto, japanke nisu baš bezbedne za nošenje, barem kada je zdravlje u pitanju. One stavljaju vaše stopalo u rizik od raznih posekotina i ogrebotina koje se mogu lako inficirati. Takođe, s obzirom na to da su skroz ravne, vaša peta jače udara o tlo što može za posledicu da ima disformitet stopala  i bol u leđima.

RepublikaFoto: pixabay.com
U ovoj obući stopala su potpuno nezaštićena

8. Steznik

Veoma tesna odeća može da izazove gubitak daha, bol u mišićima i problem sa cirkulacijom. Uvek birajte odeću u vašoj veličini, a ako morate da posegnete za steznikom, birajte one s likrom.

9. Ekstra velike torbe

Žene nekako uvek napune ručnu torbu, bez obzira na veličinu. Međutim, nošenje previše tereta na jednom ramenu može da izazove bol u mišićima ili da ošteti rame. Ako baš volite XXL torbe, pokušajte da iz nje izbacite nepotrebne stvari i nosite samo ono što vam stvarno treba.

Foto: pixabay.com
Ako mora da bude velika, ne mora biti prepuna

10. Suknja olovka kroja

Ovakve suknje drže noge previše jednu uz drugu, pa se javlja mogućnost da izgubite ravnotežu i padnete. One ograničavaju mogućnost pokreta, bez obzira na to da li hodate ili ulazite u auto, a najgore je što postoji mogućnost od istezanja mišića i problema sa kolenima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading