NAJBOLJE JE DA OKITITE JELKU SA BUSENOM: Praznik u skladu s prirodom

Autor:

Lifestyle

23.12.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto kršenja zakona i seče šume, možete kupiti drvo sa busenom, zasaditi ga, iskoristiti za praznike i vratiti u rasadnik kako bi čekalo narednu zimu.

RepublikaFoto: beograd.rs
Korišćenjem jelke sa busenom imaćete manje iglica na podu oko novogodišnjeg drveta

Nova godina je pred vratima i vreme je da se razmišlja o prazničnoj dekoraciji doma, a pre svega ukrašavanju jelke. Prodavci su uveliko pripremili ponudu novogodišnjih ukrasa i jelki, a Srpski telegraf preporučuje da ove godine kupite jelku sa busenom i na taj način sačuvate prirodu.

ČUVAJMO PRIRODU

Ljudi često iz neznanja, u želji da uštede ili iz puke neodgovornosti, skoknu do obližnje četinarske šume i iseku novo drvo svake godine. Apelujemo na sve da se nikako ne upuštaju u ovu nelegalnu akciju. Daleko bolji izbor su veštačke jelke, koje su već neko vreme dostupne kupcima u kineskim prodavnicama, hipermarketima, radnjama specijalizovanim za prodaju ukrasa, kao i brojnim internet prodavnicama. Cene veštačkih jelki su proporcionalne njihovim dimenzijama, pa tako možete da pazarite stonu jelčicu za svega 300 dinara, dok za one od 1,5 metara u proseku treba da izdvojite oko 1.500 dinara.

SAMO SA BUSENOM

Ako se pak odlučite da ove godine ukrašavate prirodnu jelku, ekipa Srpskog telegrafa apeluje da kupite jelku sa busenom, koju nakon korišćenja možete zasaditi u obližnjoj šumi ili mestu predviđenom za nove sadnice. Osim što ćete spasti biljku, korišćenjem jelke sa busenom imaćete manje iglica na podu oko novogodišnjeg drveta.

JKP "Zelenilo Beograd" svake godine iz svojih rasadnika prodaje prirodne jelke sa busenom. Ove godine su dostupne jelke dimenzije od 1,4 do 1,6 metara, koje koštaju 1.300, i jelke veličine od dva do 2,5 metara, koje koštaju 2.500 dinara. Nakon korišćenja jelke se vraćaju, a članovi "Zelenila" ih ponovo sade kako bi bile spremne za narednu zimu.

Jelke sa busenom su dostupne u slobodnoj prodaji na pijacama po ceni koja je daleko veća. Tako se, na primer, na Kalenić pijaci drvce sa busenom od 1,5 metara može kupiti za 4.000, dok su veće jelke skuplje.

Cene jelki u prodaji (u zavisnosti od visine i toga da li je prirodna ili veštačka)

  • Zelene jelke od 300 do 106.000 dinara
  • Bele jelke od 700 do 15.500 dinara
  • Ljubičaste i pink jelke 9.300 dinara
  • Jelka boje bakra od 14.000 do 22.500 dinara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading