Rešite se zubobolje za pet minuta

Autor: radiosarajevo.ba, Republika

Lifestyle

29.07.2017

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zubobolja se najčešće javlja noću, jer je tokom noći telo u stanju mirovanja i do bolnog područja dolazi više krvi, pojačavajući pritisak na nerve. Naravno, poseta zubaru je neizbežna i bilo bi najbolje da odmah potražite pomoć lekara ako vas zub zaboli, ali postoji i nekoliko prirodnih lekova koji do tada smanjuju bol.

RepublikaFoto: pixabay.com
Iako je najbolje odmah otići kod zubara, ako nemate tu opciju, potražite pomoć od prirode

LED

Naslonite led na područje zahvaćeno bolom. Bol u nervnim završecima će se u većini slučajeva odmah smanjiti.

KAMILICA

Tradicionalno sredstvo koje smanjuje upale, pri čemu je sveža kamilica delotvornija od stare i suve. Potrebno je napraviti male vrećice, natopiti ih hladnom vodom i nekoliko minuta držati na bolnom mestu u ustima.

BELI LUK

Foto: pixabay.com

Svakako najpoznatiji lek naših starih, koji su ga koristili kao analgetik i anestetik. Upravo zbog tih svojih svojstava je odličan za umanjenje zubobolje. Pripremite oblogu koju ćete napraviti tako što ćete sitno naseckani luk staviti u papirnu maramicu i zatim ga dodatno izgnječiti rukama kako bi se oslobodilo što više lekovitih supstanci koje sadrži. Držite je nekoliko minuta na bolnom mestu na obrazu. Ukoliko možete da izdržite, pokušajte da preko bolnog zuba stavite komad belog luka koji ste prethodno izgnječili. Osetićete olakšanje već nakon nekoliko trenutaka.

LAVANDA I SIRĆE

Kašičicu sušene lavande prelijte sirćetom i držite nekoliko minuta u ustima. Tečnost nikako ne smete da progutate.

ALKOHOL

Grupe bakterija uzrokuju upale koje može da ublaži upravo alkohol. Koristite ga isključivo za ispiranje, kako bi se zub dezinfikovao, a bakterije uništile.

SO

U malo tople vode istopiti što je moguće više soli. Pazite da ne progutate tečnost, jer je preslana.

KARANFILIĆ

Foto: pixabay.com

Prah karanfilića: Prvo isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat karanfilića i stavite na desni kod zuba koji vas boli, kao i između obraza.

Ceo karanfilić: Uzmite dva ili tri karanfilića i stavite ih u usta u blizini mesta koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon toga ih lagano (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvaćite, kako bi se oslobodilo još njegovih lekovitih ulja.

Ulje karanfilića: Ovo je možda i najefikasniji način za korišćenje karanfilića protiv zubobolje. Potrebno vam je: ulje karanfilića, štapići za uši ili loptice od vate, pola kašike maslinovog ulja. Pomešajte nekoliko kapi ulja karanfilića s pola kašike maslinovog ulja. Kuglicu vate umočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mesto, lagano pritiskajući.

SUŠENA NANA

Malu vezu listova sušene nane stavite oko bolnog zuba i držite oko 15 minuta. Nana ima dvostruko dejstvo, izvlači upalni proces na površinu i deluje umirujuće.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading