RUSKI EPIDEMIOLOZI, ZABRINUTI ZBOG NOVE MUTACIJE GRIPA, SAVETUJU PREVENCIJU: Tuširanje ledenom i vrelom vodom spasava od virusa

Lifestyle

19.11.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporučuje se da organizam ojačate prirodnim, narodnim lekovima, koji su svoju efikasnost dokazali u praksi decenijama i vekovima u Rusiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Rusi od davnina primenjuju kupanje, odnosno tuširanje, naizmenično hladnom i toplom vodom

Preparati od cvekle i meda, domaća supa, pa čak i tuširanje ledenom vodom, neki su od preventivnih mera za izbegavanje mutiranih virusa gripa u predstojećoj sezoni, savetuju ruski lekari i terapeuti. Inače, stručnjaci predviđaju da bi grip ove godine mogao da bude jači nego prošle sezone.

Epidemiolozi u svetu, ali i u Rusiji i Srbiji, upozoravaju na ovo oboljenje, imajući u vidu da je virus gripa tipa H3N2 mutirao. Preporučuju da organizam ojačate prirodnim, narodnim lekovima, koji su svoju efikasnost dokazali u praksi decenijama i vekovima u Rusiji.

Grip je virusno oboljenje, pa u lečenju ne bi trebalo koristiti antibiotike. Jedino u slučaju da organizam koji je već oslabljen virusom napadne neka druga boljka, poput upale pluća, onda je upotreba antimikrobnih preparata opravdana. Čak i tada, lekove ne bi trebalo uzimati na svoju ruku. Koliko god mi želeli da ih se rešimo, virusi imaju zadatak da prežive, stoga i mutiraju.

- Glavni zadatak preventive jeste ojačavanje organizma, posebno pred početak epidemije. Brojne studije u Rusiji su dokazale da organizam koji je pun toksina usled života u nezdravoj sredini, ali i zbog ishrane koja je siromašna biljnim vlaknima i vitaminima lakše podleže različitim upalama - kaže ruska doktorka Ana Popova, specijalista opšte medicine.

Mutacija do koje je došlo na virusu gripa tipa H3N2 zabrinjava stručnjake, jer je poznato među epidemiolozima da je mutirani virus blaži prve godine kada se pojavi među ljudima, ali zato sledeće sezone gotovo uvek biva jačeg intenziteta. Verovatno će to biti slučaj ove godine.

Radi se o virusu kod kojeg se nikad ne zna kako će se razviti, a ono što najviše plaši stručnjake je činjenica da se i kod potpuno zdravih ljudi "nakaleme" ozbiljne komplikacije. Najčešće u te propratne probleme koji napadaju veoma iscrpljen organizam spadaju upale pluća, kolaps organizma, pa čak i smrtni ishod.

SAVETI RUSKIH TERAPEUTA

Ruski terapeuti preporučuju da se pred sezonu gripa organizam ojača prirodnim, narodnim lekovima.

TUŠIRANJE LEDENOM VODOM

Organizam koji se sistematski ojačava teže podleže infekcijama. Rusi od davnina primenjuju kupanje, odnosno u novije vreme tuširanje, naizmenično hladnom i toplom vodom. Oni koji to primenjuju duže vreme mogu da se tuširaju naizmenično ledenom i gotovo vrelom vodom. Takva redovna praksa dovodi do ubrzavanja cirkulacije krvi, koja po sebi jača brojne druge metaboličke procese, a time i imunitet.

Foto: pixabay.com

ISPIRANJE USTA ŽALFIJOM

Kada dođe do infekcije, ispiranje sluznice grla i nosa nije tako efikasno, ali se i onda može primenjivati. Grlo ne bi trebalo od početka ispirati hladnom vodom, već postepeno dan za danom koristiti sve hladniju vodu, a početi sa mlakom. U vodu za ispiranje bi trebalo dodati tinkturu kalendule, kantariona ili žalfije. Osim rastvora pomenutih biljaka, može se dodati i po nekoliko kapi etarskog ulja nane, jele ili eukaliptusa. Isti rastvor se može koristi za ušmrkavanje i time ispiranje sluzokože nosa.

PROPOLIS I MED

Najbolje rezultate pokazuje tinktura propolisa: u pola čaše vode dodati desetak kapi. Propolis spada u najjače prirodne biostimulatore koji jačaju imunitet. Takođe, neprevaziđeni su i morska so, jabukovo sirće i sok od limuna. Za ispiranje grla kod dece je idealno napraviti rastvor mlake vode i dve kašike meda.

SAVETI ZA ISHRANU

Ako vas "uhvati" grip, ruski lekari savetuju:

SUPA Domaću masnu pileću supu jedite svaki dan, uz dodatak ljute papričice, mnogo crnog i belog luka i đumbir.

PASTA OD BELOG LUKA Ovo jelo napravite pasiranjem čenova belog luka i meda! Po čašicu te paste uzimajte ujutru i uveče uz čašu mlake vode.

TINKTURA BELOG LUKA Napitak od 5 do 6 sitno naseckanih čenova belog luka, prelivenih toplim mlekom, uzimajte tri puta na dan.

Foto: pixabay.com

REN Stari narodni lek je i ren. Osim što mnogim jelima daje specifičan šmek, renom se obolela osoba može inhalirati. U teglicu izrendajte jedan koren rena i zatvorite je na 15 minuta. Potom je otvorite i dišite isparenja te lekovite biljke.

PELIN U slučaju gripa, jednu supenu kašiku osušenih listova pelina prelijte čašom vrele vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i uzimajte po par gutljaja tokom dana.

ŠIPURAK Napici od šipurka i kamilice nisu dobri samo kao preventiva već su dobri i u ubrzavanju ozdravljenja.

LIMUN U 1,5 litara tople, prokuvane vode dodajte neki čaj, sok od jednog limuna i gram askorbinske kiseline. Dobro promešajte. Sat i po do dva pre spavanja postepeno pijte ovaj napitak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading