Ako vam se jave ovi SIMPTOMI znači da vam ŠTITNA ŽLEZDA NE RADI KAKO TREBA

Autor: zena.blic.rs

Lifestyle

04.11.2018

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste nervozni, konstantno gubite na kilaži iako imate dobar apetit, srce vam lupa i preskače, kosa vam opada i često vas oblije topao znoj - sve su prilike da imate hipertireozu, ubrzan rad štitaste žlezde kada ona u krv izlučuje više hormona nego što je našem organizmu potrebno.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Tekst potpisa

Ovo je samo deo simptoma koji se javljaju kad štitasta žlezda ubrza rad. Ako vam pritom i oči izgledaju kao da "iskaču" iz očne duplje gotovo je sigurno da je bolest pokucala na vaša vrata.

- Često nastaju i promene na očima – ispupčene očne jabučice, sjajne oči, ukočen pogled. Takođe, dlanovi su topli, a koža oznojena, topla, vlažna, baršunasta. Srčani ritam je ubrzan, mogu se javiti aritmije, a u težim slučajevima srčano popuštanje i embolije – objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković u svojoj knjizi "Post – put u život".

Nasuprot tome, osobu sa hipotireozom karakterišu umor, malaksalost, zimogrožljivost, dobijanje na telesnoj težini, otečenost, opstipacija.

Foto: pixabay.com
Osobe sa hipotireozom dobijaju na telesnoj težini

- Kod velikog broja osoba sa hiprtireozom u početku mogu da izostanu simptomi, a smetnje koje oboleli imaju veoma su nejasne i nekarakteristične, ali se vremenom javljaju navedeni klasični simptomi. Pacijenti su usporeni, otečenog lica bez mimike, oteklih očnih kapaka, bledožućkaste, suve, hrapave i hladne kože. Glas im je često promukao, srčana radnja usporena, u težim slučajevima na srcu i plućima javlja se izliv i srce može biti uvećano. Nisu retki ni menstrualni poremećaji kao i sterilitet muškaraca i žena, a mogu se javiti depresije i psihoze – navodi doktorka Dimitrijević Srećković.

Da bi se postavila dijagnoza poremećaja štitaste žlezde, uz opisanu kliničku sliku dovoljno je uraditi hormone štitaste žlezde u krvi i doneti odluku o terapiji

- Pored hormona može se uraditi i ultrazvučni pregled koji može otkriti čvor štitaste žlezde. U tom slučaju treba uraditi dopunsku dijagnostiku, scintigrafiju štitaste žlezde, čiji nalaz može da pokaže hiperfunkcioni "vruć" čvor koji je uzrok hipertireoze – ističe doktorka Dimitrijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading