NA VREME REAGUJTE AKO PRIMETITE SIMPTOME: I bebe mogu da obole od astme

Autor:

Lifestyle

22.10.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bronhijalna astma se manifestuje ponavljanim napadima otežanog disanja usled bronhoopstrukcije, tj. suženja disajnih cevi, zviždanjem, hrkanjem, osećajem stezanja u grudima i kašljem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Roditelji se moraju pridržavati saveta lekara i ne smeju na svoju ruku lečiti dete

Od bronhijalne astme boluje mnogo dece i ona je decenijama veliki problem, koji imaju čak i novorođenčad. Srpski telegraf otkriva šta sve morate znati o ovom problemu.

GENETSKE PREDISPOZICIJE

Bronhijalna astma je hronična bolest školske dece, ali može da započne i u najranijem uzrastu. Manifestuje se ponavljanim napadima otežanog disanja usled bronhoopstrukcije, tj. suženja disajnih cevi, zviždanjem, hrkanjem, osećajem stezanja u grudima i kašljem.

Foto: pixabay.com

- Bronhijalna astma se može javiti u bilo kojem uzrastu, dok deca ne mogu da dobiju hronični bronhitis jer on, po definiciji, mora da traje tri godine. Od njega uglavnom obolevaju odrasli, neretko pušači - kaže za Srpski telegraf pulmolog dr Dragoljub Paunović i dodaje da deca mogu da dobiju astmu, tj. alergijski rinitis, ako je samo nos problematičan ili akutni bronhitis ako je u pitanju zapaljenje bronhijalnog stabla.

- Bronhijalno stablo je sastavljeno iz mišića i na neke draži reaguje suženjem cevi, pa tada dolazi do grča i opstrukcije. Bronhitis se može javiti veoma rano, čak i po rođenju deteta. Deca koja imaju genetske predispozicije su podložnija alergijskim reakcijama i bronhitisu. Osim ovoga, pojedine infekcije mogu izazvati pojavu ovog problema i zbog toga roditelji moraju da vode računa o zdravlju svoje dece - naglašava pulmolog.

PREGLED KOD PULMOLOGA

Sa astmom nema šale. Nažalost, pojedini roditelji su skloni da slušaju kvazistručnjake, nadrilekare i ljude sa iskustvom. To je pogrešno.

- Ako se problem često ponavlja, roditelji bi trebalo što pre da odvedu decu kod pulmologa da utvrde da li je došlo do opstrukcije ili je u pitanju obično zapaljenje. Dijagnoza mora biti utvrđena i, ukoliko je u pitanju astma, dete se mora izolovati od alergijske sredine. Kućni prostor mora da im se prilagodi. Redovno lečenje infekcija koje mogu same po sebi da izazovu pojavu astme je takođe bitno da bi se sprečila pojava bolesti - kaže dr Paunović i upozorava roditelje da ne bi na svoju ruku smeli da leče i inhaliraju decu.

- Obavezno se konsultujte sa stručnjakom i pratite njegovu preporuku. Ne smete se igrati sa ovom bolešću i oslanjati se na savete ljudi koji tvrde da su informisani. Astma može biti veoma opasna i, ako se ne tretira kako treba, može dovesti do veoma otežanog disanja koje nije dobro za malu decu - naglašava stručnjak.

Ponekad su uzrok alergijske reakcije na prehrambene proizvode, a kada se ustanovi šta tačno dovodi do problema, lekar će vam reći kako da redukujete ishranu deteta.

- Takođe se moraju konsultovati sa lekarom u vezi sa ishranom, posebno ako je dete alergično na neku namirnicu. Od hrane i unosa tečnosti zavisi kolika je visina sekreta koji se treba izbaciti. Dete treba da bude dovoljno hidrirano, ali se treba izbegavati preterivanje. Mora da se napravi balans - zaključuje dr Dragoljub Paunović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading