BILJKE ZA SVE BOLJKE: Najvažnije lekovite travke koje se koriste u Srbiji i Rusiji

Autor:

Lifestyle

01.10.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo da vas muče nesanica, sistem organa za varenje, visok nivo šećera u krvi ili ženski problemi, proizvodi iz prirode poput salate ili čajeva odneće bolesti za tili čas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kopriva je čudesna biljka koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema

Biljke koje nas okružuju i rastu na gotovo svakom koraku imaju u sebi lek za baš sve boljke u čovekovom organizmu. Na hiljade travki širom sveta koriste se kao narodni lekovi, a srpska i ruska tradicionalna medicina najčešće se pridržavaju ovih 10 biljaka, zahvaljujući kojima nećete morati da idete kod lekara.

KAMILICA Verovatno prva biljka na koju pomislite kada se spomene lek iz prirode. Kamilica leči stomačne probleme, poboljšava probavu i pomaže kod otklanjanja jutarnjih mučnina u trudnoći. Oblozi od kamilice ubrzavaju zaceljenje rana. Kamilica se u ove svrhe koristila još u antičkoj Grčkoj, Rimu i Egiptu. S obzirom na to da ima antioksidativna svojstva, pomaže u smanjenju nivoa šećera, a s druge strane, može i da ga podigne u slučaju hipoglikemije. Koristite je i kao sredstvo za umivanje, a uspešno se bori i protiv kožnih oboljenja, kao što su ekcemi i psorijaza.

Foto: pixabay.com

NANA Zahvaljujući prepoznatljivom mirisu, spada u najpopularnije biljke na planeti. Narodna medicina kako u Rusiji tako i u Srbiji čaj od nane preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, glavobolje, kašlja, prehlade, promuklosti, mučnine, nadutosti u stomaku i protiv grčeva u materici. Menta je dobar izvor raznih minerala, na prvom mestu kalijuma, a onda i kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i mangana. Sadrži i vitamine C, E, K, B6, A i beta karoten.

ŽALFIJA Još je Hipokrat ovu biljku nazvao svetom, i to sa razlogom. Žalfija pomaže u lečenju kod artritisa, prirodan je antiseptik i antibiotik. To znači da se uspešno bori protiv infekcija, te se koristi i za ispiranje grla. Efikasna je i kod bolesti organa za disanje jer pospešuje izbacivanje sluzi. Čaj od ove biljke izuzetno je efikasan i kod dijareje, kao i bolova i grčeva u želucu. Za lečenje se uglavnom koriste njeni listovi, koji u sebi sadrže prirodne antioksidanse. Od listova žalfije se spremaju tinkture, čajevi, masti i ulja.

MATIČNJAK Čaj od matičnjaka pomaže u prevazilaženju stresnih situacija, protiv depresije, kao i glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanjem na nervnoj bazi. Delotvoran je i kod neredovnih menstruacija izazvanih stresom. Osim toga, poboljšava pamćenje, priziva lepe misli, reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže zaceljivanju rana. Takođe, čisti krv, blago širi periferne krvne sudove i snižava krvni pritisak.

Foto: pixabay.com

BOSILJAK Ova biljka je prirodni lek protiv stresa i napetosti. Blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuće dejstvo. Preporučuje se osobama čija profesija iziskuje velike intelektualne napore jer doprinosi i boljem pamćenju. Bosiljak suzbija simptome prehlade, kao što su kašalj i bolovi u grlu. Otvara apetit i umanjuje nadimanje stomaka. Preporučuje se protiv crevnih upala i upala mokraćnih kanala. Narodna medicina preporučuje upotrebu svetog bosiljka dojiljama za bolje lučenje mleka.

KOPRIVA Sadrži karoten, fosfor, gvožđe, bakar, mangan, titanijum i druge važne vitamine i minerale. Kopriva je bogata vitaminom C, kojeg ima više u ovoj travi nego u limunu. Olakšava simptome PMS i menopauze, pomaže ženama da se brže oporave nakon porođaja. Čaj od koprive odličan je za osobe koje imaju povišeni krvni pritisak. Kopriva čuva srce, ublažava bolove u mišićima i pomaže u lečenju kožnih bolesti. Koristi se i u kozmetici, posebno u šamponima čijim korišćenjem kosa postaje gušća.

MAJČINA DUŠICA Možda je najpoznatija kao prirodni lek za kašalj, ali ima još mnogo boljki koja ova biljka uspešno leči. Izuzetno je bogata vitaminom C, koji igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta. S obzirom na to da je bogata gvožđem, majčina dušica utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju. Sadrži i vitamin B6, za koji se pokazalo da povoljno deluje na neurotransmitere, koji su povezani sa hormonima stresa. Ako redovno pijete čaj od majčine dušice, vaša sposobnost da izađete na kraj sami sa sobom u stresnim situacijama biće zavidna.

VIRAK Ima moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti jer je jedna od najdelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba. Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Foto: pixabay.com

KANTARION Ovo je lekovito bilje za smirenje, bori se protiv depresije, hemoroida, ali i opekotina. Kantarion se koristi i kod oboljenja jetre, bolova u želucu i dijareje. Ekstrakt ove lekovite biljke pomaže kod neprijatnih stanja koja prate depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje, nesanica. Može biti idealna prirodna alternativa za lečenje depresije, bez uzimanja drugih farmaceutskih proizvoda, kao što su antidepresivi i sedativi. Ima i spoljašnju upotrebu, koja se pre svega odnosi na lečenje rana.

MASLAČAK Sveže stabljike maslačka mogu čak rastvoriti kamen u žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv, želudac. Narodna medicina preporučuje stabljike maslačka kao pomoćno sredstvo za lečenje šećerne bolesti. Listovi maslačka sadrže A, C, D i vitamine B kompleksa, zatim gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar... Zbog brojnih hranljivih materija koje u sebi sadrži lišće maslačka se obično preporučuje kao dodatak ishrani za trudnice i žene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate.

RECEPTI

Mešavina od kantariona

ZA ISPIRANJE RANA I POSEKOTINA Pomešajte po 30 grama cveta kantariona i hajdučke trave i 40 grama petrovca. Mešavinu prokuvajte pet minuta u litru vode. Ostavite dva sata da odstoji, procedite i upotrebite.

PROTIV DIJAREJE Pomešajte po 30 grama kantariona, srčenjaka i nane. Tri kašike ove biljne mešavine kuvajte pet minuta, poklopite i ostavite celu noć. Sutradan pijte mlak nezaslađen čaj pre jela.

Foto: pixabay.com

Čaj od nane i matičnjaka

Po 50 grama lista nane i matičnjaka pomešajte i od toga uzmite tri kašike, te prelijte sa pola litra kipuće vode. Poklopite i posle dva sata pijte umesto vode za lečenje organa za varenje, za smirenje, mučninu, povraćanje, neprijatan zadah. Ovaj čaj posebno je dobar za trudnice i bolesnike vezane za postelju.

Čaj od virka

Prelijte kašičicu virka šoljom ključale vode i ostavite da odstoji od pet do 10 minuta. Nakon toga, procedite i pijte. Čaj od virka se pije u gutljajima. Preporučena doza su dve šolje ovog čaja na dan.

Salata od listova i korena maslačka

Sveže ubrane listove i korene maslačka pre cvetanja dobro očistite i operite, naseckajte, pa prelijte sokom od limuna. Ostavite da stoje od dva do tri sata, pa dodajte maslinovo ulje i sitno seckan čen belog luka.

Čorba od kopriva

Sastojci:

  • 200 g koprive
  • 4 supene kašike brašna
  • 4 supene kašike ulja
  • so
  • paprika u prahu

Priprema: Skuvajte koprivu u posoljenoj vodi. Izvadite je iz vode i iseckajte. U tiganju propržite brašno, dodajte koprivu, papriku u prahu i sipajte pomalo od tečnosti. Mešajte neprestano. Servirajte toplu, ali se može konzumirati i hladna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading