RUSKI NARODNI RECEPTI ZA LAKŠI ŽIVOT POSLE MOŽDANOG UDARA: Čajevi i kupke za brži oporavak od šloga

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što pre treba početi sa rehabilitacijom jer je u prvoj godini uspešnost oporavka najveća, a lečenje mora da bude trajna, sistematizovana i planirana akcija, kaže dr Olga Genenko.

RepublikaFoto: pixabay.com
Šlog je prvi uzrok smrtnosti kod žena, drugi kod muškaraca, a sve je češći kod mladih osoba u Srbiji

Na svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, a godišnje njih 25.000 strefi šlog. Trećina ga preživi, trećina ostane invalid, a trećina moždanih udara se završi smrtnim ishodom. Prvi je uzrok smrtnosti kod žena, a drugi kod muškaraca. Ono što, međutim, zabrinjava je sve veći broj mladih osoba u Srbiji koje dožive šlog. Nekada je on bio rezervisan za starije od 60, a sada pacijenti dolaze sa svega 19 godina.

INDIVIDUALAN OPORAVAK

Iako je svaki pacijent poseban slučaj, i oporavak je individualan, ali moguć. Dr Olga Genenko, šef odseka za rehabilitaciju sanktpeterburškog medicinskog istraživačkog centra, kaže da oporavak nakon moždanog udara do neke mere traje do dve godine.

- Ipak, važno je u svakoj fazi oporavka biti predan jer i posle dve godine mogu da se vrate izvesne teškoće. Mora se biti uporan i strpljiv. Oporavak mora da bude trajna, sistematizovana i planirana akcija - kaže Genenkova.

KUĆNA NEGA

Najvažnije je da se što pre počne sa rehabilitacijom jer je u prvoj godini uspešnost oporavka najveća. Oporavak podrazumeva profesionalnu terapiju, koja je neprikosnovena, ali se i u kućnim uslovima može pomoći pacijentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading