RUSKI RECEPTI IZ PRIRODE: Med i banana za negovana stopala

Autor:

Lifestyle

27.08.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da biste izbegli hrapavu kožu koja puca, redovno održavajte higijenu stopala i uklanjajte nečistoću, koja uzrokuje ispucale pete. Nosite obuću adekvatne veličine i pamučne čarape.

RepublikaFoto: pixabay.com
Znojenje i stalna oštećenja dodatno pogoduju zadebljanju kože na petama

Zbog ispucalih peta i uraslih noktiju na stopalima ogromnom broju žena je neprijatno da obuje otvorenu obuću - sandale i papuče. Razlozi zbog kojih pete ispucaju često su fiziološke prirode, povezani sa nivoom hidratacije, jer neke osobe prirodno imaju pojačano suvu kožu. Na zadebljanje kože peta utiču i spoljašnji faktori, posebno leti, kada je stopalo češće otvoreno, a time i izloženo većem

Foto: pixabay.com

riziku od povreda kože. Iako se preporučuje da stopalo bude otvoreno jer koža tada lakše diše, ono je tada izloženije lokalizovanom znojenju isključivo u zoni koja je u kontaktu s podlogom, a to je zona pete. Naravno, znojenje, kao i stalna, makar i krajnje sitna oštećenja dodatno pogoduju zadebljanju kože.

Prevencija je pola zdravlja, ali i pola posla do idealnih, nežnih peta. Kako biste izbegli hrapavu kožu koja puca, redovno održavajte higijenu stopala i svakodnevno uklanjajte nečistoću, koja bi mogla da uzrokuje ispucale pete. Takođe, nosite obuću adekvatne veličine i pamučne čarape.

ISPUCALE PETE

Ipak, kada već dođe do pucanja peta, potrebno je da se više posvetite nezi stopala. Ruski lekar donosi lekove i recepte za kreme i proizvode iz prirode od kojih ćete imati nežnu i glatku kožu na stopalima.

Foto: pixabay.com

Med

Odličan je lek za kožu jer se bori protiv gljivica i bakterija, pa će eliminisati ovaj uzrok pojave ispucalih peta. Jednostavan je za upotrebu. Samo ga namažite na pete i ostavite da deluje 15 minuta. Posle toga isperite i stavite kremu koja će hidrirati kožu.

Glicerin

Čest je sastojak mnogih krema i kozmetičkih proizvoda jer hidirira kožu. Pomešajte glicerin i malo ružine vode kako biste omekšali kožu, nanesite na pete i obujte čarape. Ostavite preko noći i vrlo brzo ćete primetiti rezultate ove maske za ispucale pete.

Prezrela banana

Pre nego što je primenite, omekšajte kožu tako što ćete držati stopala u toploj kupki desetak minuta. Nakon toga, zgnječite bananu i napravite masku za pete koju ćete držati dok se ne osuši. Ova metoda trebalo bi da pokaže rezultate već za nedelju dana.

Foto: pixabay.com

Aloja vera

Gel aloja vere je odlično sredstvo koje će umiriti bolove. Onaj ko je imao iskustva sa ispucalim petama zna kako velike pukotine mogu biti neugodne i bolne. Aloja vera gel može doneti pravo olakšanje.

URASLI NOKAT

Još jedan estetski, ali ne tako naivan problem sa stopalima je urastanje nokta u meso. Gotovo svaka peta osoba, od kojih je više žena nego muškaraca, ima problem sa tim. Urasli nokti obično se javljaju na nožnom palcu.

Jedan od glavnih razloga urastanja nokta je neadekvatna obuća. Tada se kao simptomi javljaju bol, crvenilo, oticanje, a u nekim slučajevima i inficiranje mesa oko nokta. Urastanje nokta većinom je posledica nepravilnog sečenja nokta.

U slučaju da imate dijabetes ili neko drugo zdravstveno stanje koje uzrokuje slabu cirkulaciju u nogama, tada imate veći rizik od komplikacija koje urasli nokat uzrokuje.

Natečenost, bol i osetljivost oko nokta možete ublažiti toplom vodom. Stopala namačite najmanje 15 minuta dnevno. Natapanje možete ponavljati barem dva puta dnevno (ujutru i uveče).

Foto: pixabay.com

U tretiranju uraslog nokta pomoći će vam jabukovo sirće, koje ima protivupalno i antiseptičko dejstvo. Koristite ga u istoj razmeri sa vodom. Urasli nokat možete tretirati posebnim komadićem vate koji je namočen u jabukovo sirće. Komadić vate stavite na prst, umotajte u zavoj i ostavite da deluje nekoliko sati.

Oko ruba uraslog nokta uvek imajte komadić vate (neka bude blago podmetnut pod nokat tako da ga podiže prema gore).

U apoteci možete da nabavite gorku so, koja će omekšati kožu stopala, a pomoći će u ublažavanju infekcije. Noge je u gorkoj soli potrebno namakati dvadesetak minuta. Postupak možete ponavljati tri do četiri puta nedeljno.

Foto: pixabay.com

Kurkuma ima isto delovanje koje ima jabukovo sirće, osim toga ublažava oticanje, bol i osetljivost. Pola kašike kurkume pomešajte s uljem gorušice tako da dobijete pastu. Pastu možete nanositi tri puta dnevno.

Eterično ulje čajevca je poznato po svojim antiseptičkim svojstvima. Urasli nokat možete mazati mešavinom jedne kašike kokosovog ili maslinovog ulja s nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca. Urasli nokat namažite time, a zatim ga prekrijte zavojem. Umesto čajevca možete koristiti eterično ulje origana ili lavande.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading