Ovo su glavni krivci za kašnjenje menstruacije

Autor: Republika

Lifestyle

26.08.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Menstrualni ciklus kod svake je žene drugačiji. Međutim, jeste li znale da neke svakodnevne navike znatno utiču na vaše telo i mogu da izazovu velike promene koje se očituju i na vašem ciklusu?

RepublikaFoto: pixabay.com

Stres 

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i mnogo podižu nivo stresa. 

Naime, veliki stres utiče na hipotalamus na mozgu, koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba. 

Putovanja 

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije, znatno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "džet lega" – kratkotrajnog poremećajaiuazvanog putovanjem kroz različite vremenske zone. 

Premalo sna 

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u vidu sna. S druge strane, premalo sna može da izazove brojne negativne promene u organizmu, poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu. 

Dokazano je kako je ljudskom telu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno da promenite dnevne rutine i pokušate telu da pružite dovoljno vremena da se odmori.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading