HRANLJIV POPUT MESA: Ovo je najzdraviji orašasti plod!

Autor: Republika

Lifestyle

07.08.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orašaste plodove u poslednje vreme možemo da pronađemo bukvalno svuda, a sve odavno se spominju i u kontekstu zdrave ishrane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Indijski orah je najzdraviji

Ali, kada bismo morali da odaberemo samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćemo konzumirati, to bi svakako trebalo da budu indijski oraščići! Zašto?

Najkraće rečeno, indijski orasi su prava riznica benefita koje jednostavno ne smete da ignorišete. U nastavku donosimo samo neke od njih.

Odlični za kožu, kosu i kosti

Jedna šaka indijskih oraščića zadovoljiće čak 98% preporučene dnevne potrebe za bakrom! Iako se može činiti čudnim da konzumirate bakar, on je vrlo važan za proizvodnju melanina, koji je vrlo važan za proizvodnju pigmenata kože i kose. Indijski oraščići takođe su bogatigvožđem i magnezijumom, koji su ključni za održavanje zdravih kostiju.

Bogati su proteinima

Baš kao i većina orašastih plodova, indijski orasi su odličan način da zadovoljite dnevnu potrebu vašeg organizma za proteinima. Jedna šaka indijskih oraščića sadrži čak 5 grama proteina, pa su čak i male porcije vrlo korisne i bogate nutrijentima. Takođe, indijski oraščići su odlična grickalica nakon vežbanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lako se ubacuju u ishranu

Indijski orasi su bez sumnje najraznovrsniji orašasti plodovi. Možete da ih ubacite u činiju ovsene kaše ili smuti kako biste obogatili svoj doručak, da ih dodate salati za zdrav ručak ili ubacite u prženo jelo za večeru. Opcije su gotovo beskrajne.

Riznica dobrih masti

Verovatno ste već čuli da su indijski orasi među najmasnijim orašastim plodovima, ali važno je razumeti o kakvim mastima se radi. Čak 82 odsto ovih masnoća zapravo su nezasićene masne kiseline, od čega je 66% mononezasićenih. Drugim rečima, radi se o vrlo zdravim mastimakoje smanjuju rizik od raznih srčanih oboljenja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading