RUSI PORUČUJU: Zova čuva srce i skida kilograme

Autor:

Lifestyle

30.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirišljava biljka potpomaže kardiovaskularno zdravlje jer eliminiše loš i pravi mesto za dobar holesterol, dok visok nivo kalijuma u njoj spušta pritisak krvi na vene i arterije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zova sadrži gvožđe i selen kojeg ima veoma malo u drugim biljkama

Miriše, osvežava i leči! Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, što je prava sreća, jer zahvaljujući njoj možemo da se izborimo sa velikim spektrom bolesti.

Ova drvenasta ili grmasta biljka (zavisi od sorte) obiluje velikim količinama vitamina i minerala. Od vitamina u najvećoj količini sadrži vitamine B i C, a od minerala gvožđe i selen, kojeg jako malo ima u drugim biljkama. Ova lekovita biljka sadrži određenu količinu šećera i voćnih kiselina.

Pored vitamina i minerala, ono što je izdvaja od ostalih jeste eterično ulje koje sadrži tanine, pektine, flavonoide, glikozide. Glavna aktivna materija zove je sambunigrin.

Glavni deo, koji se koristi u lekovite svrhe je cvet zove, dok su njeni zeleni listovi otrovni zbog prisustva kalcijum oksalata u njima.

Primenjuje se kod brojnih virusnih infekcija, kašlja, reumatskih oboljenja, urinarnih tegoba, kod regulisanja stolice, traumatoloških povreda. Potpomaže kardiovaskularno zdravlje tako što eliminiše loš holesterol i pravi mesto za dobar, koji je neophodan telu. Takođe, visok nivo kalijuma u zovi štiti srce spuštanjem pritiska krvi na vene i arterije.

Ova lekovita biljka ima i antibakterijsko i antiinfektivno dejstvo. Neki od antioksidantnih sastojaka iz zove utiču direktno na gušteraču, te reguliše insulin i nivo glukoze u krvi.

Dokazano deluje kod smirivanja upalnih procesa, pa su obloge od čaja zove delotvorne kod konjuktivitisa. Takođe, zbog svih svojih svojstava, zova je kao prirodni laksativ odlična kod dijeta u procesu mršavljenja.

Zbog visokog sadržaja antioksidantnih dejstva i zbog toga je saveznik u borbi protiv karcinoma.

RECEPTI

Čaj

Foto: pixabay.com

Sastojci:

  • 4 kašičice sušenih cvetova zove
  • 0.5 l vode

Priprema: Cvetove zove ostavite da se dobro isuše. Četiri kašičice sušenih cvetova zove prelijte sa pola litre vruće vode i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Procedite i pijte tokom dana malo po malo.

 

Sirup

Sastojci:

  • 2 kg šećera
  • 5 l vode
  • 30 g limuntusa
  • ceo limun
  • 40 cvetova zove

Priprema: Otopite šećer sa limuntusom u dve litre vode. Skinite sa šporeta i dodajte ostatak vode. Time prelijte cvetove zove i dodajte opran i na kriške (sa sve korom) isečen limun. Poklopite i ostavite na tamnom mestu na sobnoj temperaturi 24 sata.

Izvadite cvetove i limun, a zatim procedite sirup (može i kroz pelenu). Sirup sipajte u čiste staklene flaše. Rok trajanja je oko sedam dana, ali ako želite da imate ovaj sirup tokom cele godine, sipajte ga u plastične flaše i držite u zamrzivaču.

Sok

Sastojci:

  • 10 cvetova zove
  • sok od celog limuna
  • 1.5 l vode
  • šećer po ukusu

Priprema: Cvetove zove (oprane i prosušene) prelijte litrom i po hladne vode. Ostavite da prenoći, a sutradan izvadite cvetove i procedite sok u stakleni bokal. Dodajte sok od jednog celog limuna i šećer ili steviju, po ukusu. Ovaj sok ne može dugo da stoji, najbolje je da se popije odmah.

Rastvor protiv infekcije oka

Sastojci:

  • 520 g cvetova zove
  • litar vode

Priprema: Cvetove zove kuvajte u šerpi tri minuta, a zatim ostavite da odstoje 10 minuta. Ovaj rastvor procedite i njime ispirajte oči više puta u toku dana.

Foto: pixabay.com

Čaj od lišća zove

Sastojci:

  • 7-8 listića zove
  • 2 dl vode

Priprema: Listove zove prelijte sa dva decilitra ključale vode i lagano kuvajte pet do šest minuta. Nakon toga, čaj procedite i dodajte kašičicu meda. Ovo je odlično sredstvo za čišćenje krvi, kod osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i creva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading