POJAVILA SE NOVA SUPERBAKTERIJA: Prenosi se polnim putem, ovo su simptomi

Autor: Republika

Lifestyle

17.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo poznata bakterija koja se prenosi polnim putem mogla bi da postane nova superbakterija, upozoravaju stručnjaci. U pitanju je Mycoplasmi genitalium bakterija koja često, ne i nužno, ne uzrokuje nikakve simptome, ali ako se ne leči može da izazove razne tegobe, pa i neplodnost kod žena. Britansko udruženje za polno zdravlje i HIV objavilo je novi dokument sa savetima kako da sprečite ovu bolest.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Ova bakterija kod muškaraca može da izazove upalu uretre, a kod žena dolazi do upale reproduktivnih organa – materice i jajovoda. 

Način prenošenja je nezaštićen seks, odnosno bez kondoma, s osobom koja "nosi" bakteriju. 

MG ne uzrokuje uvek sipmtome, čak joj nije uvek potrebno lečenje lekovima do ozdravljenja, ali često ne uspeva da se dijagnostikuje ili se "meša" sa hlamidijom. 

I to je onaj deo koji zabrinjava stručnjake. 

Testovi na MG odnedavno su postali još pouzdaniji nego ranije, ali nisu dostupni. 


Uspešnost iskorenjivanja MG antibioticima svuda po svetu opada. Što se Velike Britanije tiče, ona je sada na oko 40 odsto, a dr Peter Grinhaus poziva na predostrožnost. 

- Vreme je da se javnost upozna s postojanjem Mycoplasme genitalium. Ona je još jedan dobar razlog da sa sobom uvek imate kondome - rekao je za BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading