MUŠKI KLIMAKS: Susam, med i ruzmarin leče impotenciju

Lifestyle

14.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andropauza nije bolest, nego prirodna faza života i važno je da svi muškarci to shvate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Za povećanje potencije dobra je kombinacija susama i meda

Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, kada prolaze kroz klimaks, odnosno andropauzu. Ove starosne promene u organizmu javljaju se najčešće posle 50. godine, a nekada i ranije.

Andropauza je pad telesnog nivoa muškog polnog hormona testosterona, što povlači smanjenje libida i druge promene u organizmu. U početku su simptomi slabi, a tiču se seksualne disfunkcije, a neki od njih su maltene neprimetni za partnera.

- Nemojte zanemariti ni najmanje promene u telu i ponašanju. Muškarci, kao i žene, posle 50. godine moraju da obrate pažnju na sve promene koje se dešavaju u njihovom organizmu, ponašanju, razmišljanju, jer to može ukazivati na početak klimaksa. Andropauza nije bolest, nego prirodna faza života i važno je da svi muški pacijenti to shvate - kaže dr Elena Vasiljevna Mališeva, ruski kardiolog i psiholog.

RepublikaFoto: pixabay.com
Andropauza je pad telesnog nivoa muškog polnog hormona testosterona

Ona naglašava da ni muškarci ni žene od klimaksa ne treba da prave tragediju jer je to normalno.

- Kada dođe do seksualne disfunkcije u poznijim godinama, važno je da se prilikom odabira odgovarajuće terapije utvrdi uzrok disfunkcije. Neophodan je razgovor i savet lekara. Da bi se ustanovilo da li je nastupila andropauza, potrebna su hormonska ispitivanja, dopler krvnih sudova penisa, ultrazvuk. U ublažavanju simptoma andropauze veliku ulogu imaju brojni faktori, poput zdravog okruženja, načina života, ishrane... - objašnjava dr Vasiljevna Mališeva.

Na raniju pojavu muškog klimaksa utiče vrsta posla kojom se osoba bavi, kao što je dugo radno vreme, zračenje, buka i tome slično.

Lečenje

MEDIKAMENTOZNO U lečenju simptoma andropauze može pomoći testosteron. Može se koristiti u vidu ampula jednom nedeljno tokom 10 do 12 nedelja sa pauzama od četiri do šest nedelja. Testosteron se može koristiti i u obliku lingvaleta. Uspeh terapije se procenjuje spermogramom, gde se uočava porast broja spermatozoida i njihova povećana vitalnost.

PSIHOTERAPIJA Rešavanje nastupajućih problema u odnosu sa partnerkom i atmosfere u porodici; neophodno je stvoriti optimističko raspoloženje pacijenta i uspostaviti samopouzdanje.

Recepti za lečenje muškog klimaksa

PREPARATI OD ĐUMBIRA Čaj od đumbira pomaže u periodu andropauze jer je ova namirnica inače jak afrodizijak i pomaže kod postizanja erekcije. Takođe, pomažu i kantarion, žalfija, muskatni oraščić, bosiljak, ruzmarin itd.

SUSAM I MED Za povećanje potencije dobri su recepti sa susamom i medom. Zahvaljujući velikim količinama magnezijuma i kalijuma, susam dovodi do veće polne aktivnosti. U jednu posudu naspite šolju susama i postepeno dodajte med uz stalno mešanje, možete dodati i malo vanile, pa dobijenu smesu oblikujte u kuglice i držite ih u frižideru. Za potenciju se preporučuje i čaj od peršuna i od ovsa i sirup od zove.

Foto: pixabay.com

ČAJ OD BOSILJKA Osim što pomaže kod problema sa prostatom, pomaže i kod potencije. Potrebno je samo da pomešate 40 g lista bosiljka, 20 g lista peršuna, 30 g lista timijana, 20 g lista celera, 2 čena belog luka i jednu supenu kašiku meda. Izmešajte biljke i jednu supenu kašiku ove biljne mešavine, zajedno sa dva čena sitno iseckanog belog luka, prelijte vrelom vodom. Dodajte jednu kašiku meda i poklopite šolju, pustite da ova mešavina stoji pola sata i pijte nekoliko puta u toku dana.

NORDIJSKI ČAJ Za olakšavanje simptoma andropauze potrebno je da pomešate tri kašike lista oraha, tri kašike hmelja, tri kašike islandskog lišaja i četiri kašike matičnjaka. Dobro izmešajte biljke, pa jednu kašiku ove biljne mešavine stavite u dl vode. Kuvajte tri minuta, procedite i pijte dva puta u toku dana.

VINO OD ŽALFIJE I RUZMARINA Od žalfije i ruzmarina napravite vino za afrodizijak. Pomešajte 30 g žalfije, 70 g ruzmarina i 2 l  belog ili crnog vina. U vino ubacite biljke koje ste pripremili i kuvajte nekoliko minuta. Kada se vino malo ohladi, dodajte 30 g meda, a zatim promešajte i sipajte vino u staklene flaše. Pijte po jednu rakijsku čašu ovog vina tri puta dnevno pre jela i uskoro ćete primetiti poboljšanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading