DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Šta je najštetnije - sunce, solarijum ili kreme za samopotamnjivanje?

Autor:

Lifestyle

12.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolaskom leta u glavi je samo jedan plan - kako što bolje i što brže dobiti preplanuli ten! No kako smo svesni da je prirodno sunčanje sve manje zdravo, solarijum već ima predznak 'rak kože', a na kraju i koliko dobre mogu biti hemikalije u proizvodima za samopotamnjivanje?

Solarijum ipak najštetniji?

Jedno je jasno - sunčanje uzrokuje starenje kože. No realno, ko pomišlja na to dok nosi najdraži bikini i uživa na godišnjem odmoru?! Imperativ leta je uvek bio isto: dobro "pocrneti" i vratiti se kući s tenom koji će nas još dugo podsećati na slatke letnje dane... Ipak, jedno leto nesmotrenog sunčanja nije vredno kože koja će dobiti opekotine, a s vremenom i pamtiti sva loša iskustva sa suncem koja mogu da vode do različitih upalnih stanja, preterane naboranosti pa i raka kože.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sunčanje je neophodno za dobijanje vitamina D

Nećemo baš sasvim preterivati - sunčanje je neophodno i za dobijanje vitamina D, ali pod određenim uslovima. Idealno bi bilo izlagati se suncu sa sunčanim naočarima, šeširom i zaštitnim faktorom od 50 i to pre jedanaest sati ujutro i posle sedamnaest sati popodne, ali i ne duže od dva sata dnevno. To, naravno, nužno ne garantuje i preplanulost.

RepublikaFoto: pixabay.com

Laž da je solarijum toliko loš

Solarijum se godinama proglašava najgorom opcijom ako želimo preplanuli ten s obzirom na to da ga njegovi korisnici najčešće koriste do iznemoglosti pa tako i 'unište' sve njegove potencijalne benefite.

Da li ih solarijum ima uopšte? Da, ako se koristi povremeno, odnosno prema potrebi ako imamo nekakav poseban događaj na kom želimo da izgledamo preplanulo ili, pak, kao priprema kože za sunce, ali nikako ako njegovo korišćenje prelazi ionako previsoku granicu od 10 minuta dnevno i više puta nedeljno, tokom čega ne koristimo proizvod sa zaštitnim faktorom.

Postoji i mit kako u solarijumu možemo na sigurniji način da dobijemo vitamin D što u stvari nikada nije naučno i dokazano, dok je jedna stvar sigurna - oni imaju intenzivnije ultraljubičasto zračenje od sunca.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kreme za samopotamnjivanje: ni štetne, ni zdrave

A šta je sa proizvodima za samopotamnjivanje? Ovi losioni, ulja i serumi najčešće sadrže dihidroksiaceton koji u kombinaciji s kiselinama u našoj koži dovodi do tamnjenja kože - verovala ili ne, nešto slično kao kada staviš meso na roštilj pa ono promeni boju. No, iako zvuči pomalo strašno, ove promene događaju se samo na površinskom sloju kože i mogu naškoditi tek ako ulaze dublje u telo, iako se to navodno ne može dogoditi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading