Astma može da se drži pod kontrolom uz pravilnu i redovnu terapiju

Autor: Republika

Lifestyle

13.04.2018

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do 2025.godine broj obolelih od astme može da se poveća za više od 20 odsto, što znači da bi od najrasprostranjenije bolesti na svetu moglo da boluje 400 miliona ljudi. Procenjuje se da u Srbiji u ovom trenutku oko 10 odsto starijih od 18 godina boluje od astme, koja, iako je neizlečiva, može da se drži pod kontrolom i ne mora da utiče na kvalitet života.

Foto: Promo foto

- Imati astmu, ne znači nemati život. Mnogi sportisti žive sa astmom i imaju uspešne karijere, ali samo zato što vode računa o svojoj bolesti, odnosno redovno uzimaju terapiju kako bi umanjili zapaljenje disajnih puteva i tako što ređe došli u situaciju da ostanu bez daha zbog pogoršanja simptoma. Bez obzira na to što ne postoji lek za trajno izlečenje astme, bolest se može obuzdati ako tretiramo zapaljenje koje dovodi do simptoma, odnosno napada. Ne bi trebalo da se čeka da se jave simptomi astme, jer oni često mogu biti veoma opasni po život, već treba lečiti uzrok problema, a to je zapaljenje bronhija - izjavio je doc. dr Vladimir Žugić, iz Klinike za pulmologiju Kliničkog Centra Srbije, u susret Svetskom danu borbe protiv astme.

Prema podacima, kod gotovo polovine obolelih astma je nekontrolisana ili je delimično kontrolisana. Najveći problem predstavlja to što 83 odsto pacijenata smatra da je njihova astma kontrolisana, iako čak tri četvrtine njih koristi pumpicu za brzo olakšavanje simptoma astme svaki dan. Lekari upozoravaju da upravo ovakvo prekomerno korišćenje pumpica za brzo olakšavanje simptoma može da dovede do pogoršanja stanja bolesti, ali i do učestalijih napada astme. Ignorisanje problema, odnosno astme, može biti i opasno po život, stoga lekari naglašavaju da je za svako pogoršanje simptoma neophodna poseta odabranom lekaru radi efikasne kontrole bolesti, koja podrazumeva ublažavanje zapaljenje disajnih puteva.

Prema zvaničnim preporukama za lečenje astme, ciljevi efikasnog lečenja astme treba da budu život sa što manje ili bez simptoma, bez ograničenja aktivnosti, što manje napada, sa što manje potrebe za pumpicama za brzo olakšavanje simptoma I bez potrebe za hitnim pregledima ili bolničkim lečenjem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading