PAMET U GLAVU: Bolje je imati dijabetes nego pušiti u trudnoći!

Autor:

Lifestyle

15.03.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razvoj bebe bi bio bezbedniji, a deca zdravija kada bi trudne pušačice mogle da zamene svoju nezdravu naviku sa nekom od ozbiljnih bolesti poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska. To se barem može kontrolisati lekovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Trudnice svojom lošom navikom mogu ubiti bebu

Iako se trudnoća smatra jednim od najvećih blagoslova, mnoge žene se u tom periodu ne ponašaju kao da su odgovorne za dva života. Nezdrav način života može da dovede bebu u veliku opasnost, a jedna od najvećih pretnji su cigarete. Volja i strpljenje su najbolji prijatelji trudnicama, jer će ostavljanjem štetne navike omogućiti svom budućem detetu zdraviji razvoj.

PUŠENJE U TRUDNOĆI

Cigarete u sebi sadrže više od 4.000 hemikalija, uključujući i one koje se smatraju jako opasnim poput cijanida i olova. Više od 60 sastojaka koji se nalaze u cigaretama može da izazove pojavu raka.

- Pušenje je u samom vrhu kada su u pitanju razlozi za negativan ishod u trudnoći - tvrdi Robert Velš, ginekolog iz Mičigena, koji je svojim savetima do uspešnog ishoda doveo više od 1.000 trudnica sa rizičnim trudnoćama. On se susretao sa komplikacijama koje su prouzrokovane pušenjem mnogo puta. Neke bebe su se rodile prevremeno, neke su imale manji broj kilograma, a pojedine su, nažalost, umrle pre samog porođaja.

Koliko su cigarete opasne u trudnoći, potvrđuje i činjenica da se beba može lakše zaštiti od oboljenja koje trudnica ima nego od pušenja.

- Trudnoće bi bile bezbednije, a bebe zdravije kada bi trudne pušačice mogle da zamene svoju nezdravu naviku sa nekom od ozbiljnih bolesti poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska. To se barem može kontrolisati lekovima - istakao je Velš i dodao je da bebe, nažalost, ništa ne može zaštiti od opasnosti koje mogu prouzrokovati cigarete.

BEBE U OPASNOSTI

Pušenje u toku trudnoće dovodi do pojave toksičnih supstanci u krvotoku koji je jedini izvor kiseonika bebama. Za to su zaslužni nikotin i ugljen-monoksid, materije koje se nalaze u svim cigaretama. One sužavaju krvne sudove i na taj način smanjuju protok kiseonika.

RepublikaFoto: youtube.com/BobbyandDanna Jackson
Vodite računa o svojoj bebi

- Praktično prisiljavate svoju bebu da udiše kiseonik kroz tanku slamčicu - slikovito opisuje Džejms Krismes, direktor Ginekološke klinike iz Virdžinije, i ističe da pušenje u toku trudnoće udvostručuje mogućnost za pojavu komplikacija poput prevremenog porođaja ili manjka težine.

Pušenje takođe povećava rizik za pojavu deformiteta kod bebe. Najčešće se radi o rascepu usne, ali i deformacije lobanje i lica, problemi sa grlom, debelim crevom i jetrom nisu retke. Ono što bi trebalo najviše da plaši trudnice je činjenica da svojom lošom navikom mogu i ubiti bebu koju nose jer cigarete povećaju i rizik od sindroma iznenadne smrti, koji se definiše kao smrt novorođenčeta za koju se ne može naći uzrok.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading