RUSKI NARODNI RECEPT: Parafin pomaže kod upale sinusa i krajnika

Autor:

Lifestyle

14.03.2018

05:15 >> 14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nego što se latite lekova, isprobajte prirodno rešenje koje su koristile naše bake.

RepublikaFoto: twitter.com/Anilin Zrt
Koristi se i za tretmane lepote, problematičnu i osetljivu kožu

Moderna medicina može da reši gotovo svaki problem, međutim, pre nego što se latite lekova zbog bolnih zglobova, reume ili skupih preparata za mekšu i sjajniju kožu ruku i stopala, posegnite za prirodnim rešenjem koje su koristile naše bake - voskom.

Istorija beleži da su još u 19. veku artritis tretirali voskom, a danas parafin ima višestruku primenu. Ruski lekar vam otkriva neke od njih. 

SMANJUJE UPALU

Terapijsko dejstvo parafina na tkiva je višestruko: smanjuje bol, relaksira mišiće, povećava elastičnost vezivnog tkiva, širi krvne sudove, ubrzava regeneraciju tkiva, poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom. Preporučljivo je kod hroničnih bolesti reume, artritisa, bolesti zglobova, mišića, kostiju, kod otklanjanja bola izazvanih grčenjem mišića, sportskih tegoba... Često se preporučuje kod oporavka posle lečenja preloma i uganuća. Parafin zatvara dolazak vazduha do kože i njena temperatura ispod pakovanja se poveća za 1-2 stepena, sastojci se brzo apsorbuju u dubinski sloj kože, smanjuju upalu i opuštaju mišiće.

ELIMINIŠE TOKSINE

Parafin omekšava površinski sloj kože, pruža joj elastičnost, a vitamin E, sadržan u parafinu, stimuliše proces regeneracije kože i daje joj tonizirajući efekat. Odgovara svim tipovima kože - masnoj, problematičnoj i vrlo osetljivoj. Idealna je za suvu kožu pružajući joj dubinsko hidrantno dejstvo. Kod jako suve kože pakovanje se preporučuje jednom u deset dana, a u svrhu negovanja jednom u mesec dana. Osim nege, koža se na ovaj način oslobađa toksina i normalizuje se disanje kože.

RECEPTI

Ruski melem od pčelinjeg voska

U Rusiji se recept za ovaj melem već vekovima prenosi s kolena na koleno.

Sastojci:

  • 400 ml hladno ceđenog maslinovog ulja ili kokosovog ako volite jači miris
  • jedno domaće organski proizvedeno jaje
  • 60 grama prirodnog pčelinjeg voska
Foto: pixabay.com

Priprema:

Skuvajte jaje, pa izgnječite žumance. Posle toga sipajte ulje u šerpicu i u njega dodajte vosak. Kuvati to na laganoj vatri i, kad se vosak otopi, malo-pomalo dodajte žumance. Ulje će početi da pucketa, a ako počne da peni, sklonite s vatre nakratko i nastavite tako dok ne umešate celo žumance. Nakon toga, procedite kroz cediljku i sipajte u teglu. Pre nego što se stegne, promešajte nekoliko puta da vosak ne bi pao na dno.

Primena:

Upala sinusa: Istopite mast u kašici i odmah naspite u pipetu. Da se ne bi stegla, radite ovo brzo. Nakapajte po nekoliko kapi u nozdrve dva puta dnevno, s pauzom od jednog sata. Mast čisti sinuse i povlači na sebe sav gnoj.

Upala srednjeg uha: Komadić vate umočen mast stavite u uho, a možete i da mažete direktno u uho. Mast izvlači gnoj.

Gnojna angina, upala krajnika: Stavite mast u grlo i obloge na vrat. Ako to radite uveče, ponavljajte proceduru 2-3 puta.

Bronhitis, bol u želucu i crevima: Tri puta na dan pre obroka uzimajte po pola kašičice masti.
Ciste na jajnicima, upale, mastitis: U vaginu se stavljaju tamponi sa ovom mašću ujutru i uveče. Posle desetak dana cista bi trebalo da nestane. Za fibromiome treba duže vremena. Kod mastitisa, na grudi se stavlja papirna salveta umočena u mast, a odozgo najlon kesa. Menjati na svaka dva sata.

Opekotine, čirovi, rane i bol u zglobovima: Nanesite na obolelo mesto, umotajte i ostavite preko noći. Ako rane nisu velike, možete naneti i komadićem vate natopljenim u mast.
Čir, gangrena: Papirne salvete natopljene mašću stavite na sporno mesto i menjate na svaka dva sata. Iz rana bi trebalo da počne da curi gnoj.

Hemoroidi: Pravi se tampon od gaze i stavlja se u anus preko noći 8-10 dana ili dok ne dođe do poboljšanja.

Napomena: Kod spoljašnje upotrebe mažite melem uveče i ostavite preko noći, a ako stavljate obloge za bolesne zglobove, umotajte ih maramom ili zavojem. Za unutrašnju upotrebu - budite sigurni da je vosak pravi, pčelinji i da je ulje maslinovo ceđeno hladno. Ako se mast koristi za obloge, potrebno je ugrejati na vodenoj pari (na otprilike 40 stepeni).

Parafinske maske za lice

Za suvu kožu - U tečni parafin dodajte kašičicu kajsije i nanesite na lice, pa isperite nakon desetak minuta.

Umirujuća maska - Rastopljenom parafinu dodajte šest kapi esencijalnih ulja ruže, limuna i narandže, pa ponovite isti postupak.

Antiinflamatorna maska - U vruć parafin dodajte kašiku soka od aloje, stavite na lice, pa skinite nakon desetak minuta.

Krema koja briše bore

Potrebni sastojci:

  • pola kašičice pčelinjeg polena
  • kašičica meda
  • 20 grama pčelinjeg voska
  • 2-3 kapi tinkture propolisa
  • 70 ml ulja po želji (maslinovo, bademovo, kokosovo, ulje grožđa...)

Priprema:

Pčelinji vosak sipajte u čistu teglicu i prelijte uljem. Malu količinu ulja ostavite sa strane. Pomešajte ostale sastojke u dubljoj posudi tako da dobijete gustu pastu. U mikrotalasnoj zagrejte vosak i ulje da se istope, pa dodajte prethodno pripremljenoj pasti i dobro umutite da se stvori kremasta pasta. Sipajte u teglicu i krema je spremna za korišćenje, a može da traje i po nekoliko meseci. Kremu mažite pred spavanje i ujutru će vas dočekati meka, nežna i hidrirana koža. Ukoliko vam smeta jak miris meda i propolisa, možete dodati par kapi esencijalnog ulja.

Parafinska rukavica

  • Zagrejte vosak u velikoj posudi koja može da stane u mikrotalasnu pećnicu. Topite vosak u više navrata, sa pauzama, ali neka se vosak potpuno otopi
  • Sačekajte da se vosak prohladi. Dok čekate, masirajte ruke gušćom kremom ili losionom sa hranljivim sastojcima. Dobro utrljajte u kožu kako bi vam ruke bile dobro hidrirane
  • Kada se vosak dovoljno prohladi, ali najbolje je da bude što topliji, uronite ruku. Izvucite, sačekajte nekoliko sekundi i ponovo umočite. Uradite ovo nekoliko puta dok vam ruka ne bude potpuno obložena voskom, sa nekoliko slojeva. Kada umačete ruku u vosak, sačekajte da se prvobitni sloj voska dovoljno stvrdne pre nego što ruku ponovo potopite u vosak
  • Kada završite postupak, pustite da vosak deluje koliko god možete da izdržite. Nemojte previše mrdati prste jer će u tom slučaju vosak popucati i tretman neće imati efekta. Umotajte ruku u zagrejani peškir ili tkaninu kako bi ostala topla. Kada je vosak topao sve vreme, tretman je znatno efikasniji
  • Potrebno je da sačekate najmanje pola sata za optimalne rezultate. Posle toga samo oljuštite osušeni vosak sa ruke. Opet umasirajte u ruku hidrantnu kremu ili losion i stavite rukavicu ili je dobro umotajte u pamučnu tkaninu
  • Ponovite postupak sa drugom rukom
  • Kada završite, ruke će vam biti mekane, a žuljeva i perutave kože neće biti ni u tragovina. Još jedna dobra stvar kod parafinske rukavice je da odlično jača nokte, ali nemojte odmah posle tretmana turpijati ili polirati nokte jer ćete tako skinuti ulje sa njih
  • Proverite temperaturu voska pre nego što umočite ruku kako ne biste dobili opekotine
  • RepublikaFoto: pixabay.com
    Ruke će vam biti mekane, a žuljeva i perutave kože neće biti ni u tragovina

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading