Tri stvari o ginekeološkom pregledu koje treba da znate!

Autor: Kosmopolitan, Republika

Lifestyle

08.02.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verujemo da se i vi povremeno opterećujete oko ovih stvari i izbegavate posetu ginekologu. Nelagodan i neprijatan osećaj tokom pregleda ne smeju da budu prepreka da se zdravlje redovno kontroliše.

RepublikaFoto: freeimages.com

Ginekološki pregled nije nimalo prijatno iskustvo za žene, a ginekolozi to dobro znaju. U nastavku pročitajte tri stvari o pregledu koje bi svaki doktor želeo da vam kaže kako se ne biste više opterećivali

Ne zanima ih izgled vašeg tela i intimne zone

Tačnije, intimna zona im je zanimljiva samo iz medicinske perspektive. Ginekologe nije briga da li ste depilirali intimnu zonu i noge ili niste, stoga ni vi ne bi trebalo da se zamarate tim sitnicama. Dlačice su normalna i prirodna pojava i imaju svoju funkciju, a prema nekim istraživanjima čak 40 odsto žena ipak skida dlačice s intimne pre odlaska ginekologu. A zapravo dlake deluju poput brane koja intimno područje štiti od neželjenih bakterija, ali i zadržavaju zdrave količine bakterija. Takođe sprečavaju ulazak prašine, prljavštine i drugih čestica koje mogu izazvati iritaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ne žele da slušaju laži o vašem seksualnom životu 

Ginekolozi od vas pre svega žele iskrenost jer će tako najlakše i najbrže ustanoviti uzrok vaših zdravstvenih problema. Međutim, mnoge žene je sramota da razgovaraju o svom seksualnom životu pa često prećute potencijalno važne informacije koje bi mogle da posluže u postupku postavljanja dijagnoze. Ginekolozi vode brigu o zdravlju najintimnijeg dela vašeg tela stoga je važno da pregledu pristupite spremni na iskrenu komunikaciju. Oni neće osuđivati vas niti vaše seksualne navike. Nema toga što nisu videli i čuli stoga zaboravite na osećaj neprijatnosti.

Razgovorom o planiranju dece ne "teraju" vas na trudnoću

Ginekolozi su tu kako bi vam dali informacije o svim aspektima zdravlja vaše intimne zone i reproduktivnog sastava. Ako znaju da vam određeno zdravstveno stanje može otežati začeće, dužni su to da vam kažu. Međutim, ne govore to zato što smatraju kako bi trebalo da ostanete trudni nego da bi vas uputili u potencijalne probleme. Ne zanima ih zašto još nemate decu, a kada vas pitaju da li ih planirate  rade to isključivo zbog vašeg zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading